Mesaje către comunitatea RO100


Ne bucurăm să vă aducem vești despre activitatea Platformei, dar mai ales să vă mulțumim pentru energia schimbării produsă de voi, cei peste 33.000 de membri care și-au găsit forța și timpul de a contribui la schimbarea României.


În cele șapte săptămâni de la lansare, Platforma România 100 a monitorizat activitatea celor două Guverne existente în acest interval de timp și s-a poziționat ferm asupra unor acțiuni care pun în pericol democrația constituțională, condiția magistratului, bunul mers al administrației publice, starea educației sau puținele facilități fiscale menite să ajute reinserția profesională a persoanelor cu dizabilități. Mai multe detalii aici.

De asemenea, lucrăm activ în cele 15 comunități tematice, care dezbat, până la data de 15 iulie, documentele de poziție pentru fiecare domeniu în parte.

ACȚIUNILE NOASTRE NU AU RĂMAS FĂRĂ ECOU ȘI AM ARĂTAT CĂ ÎMPREUNĂ AVEM REZULTATE

Noul program de Guvernare al Coaliției PSD-ALDE arată clar eșecul programului prezentat în campania electorală dar și nevoia disperată a noului guvern de finanțare suplimentară pentru a menține măsurile luate în primele șase luni.

Platforma România 100 atrage atenția și asupra reacției fără precedent a mediului de afaceri la adresa Guvernului după publicarea noului program de Guvernare al coaliției PSD-ALDE. Antreprenorii și investitorii sunt loviți din toate părțile și, pe termen mediu și lung, poate fi afectată bunăstarea tuturor angajaților români în cazul în care mediul de afaceri nu beneficiază de o predictibilitate fiscală necesară.

Citește analiza și distribuie mai departe.

Un succes comun al societății civile l-a reprezentat oprirea modificării art.78 din Legea 448/2006 printr-o ordonanță de urgență netransparentă, fără dezbatere publică prealabilă.  

Platforma România 100 a susținut organizațiile neguvernamentale care au atras atenția asupra gravității modificării legii 448 printr-o Ordonanță de Urgență aflată pe ordinea de zi a primei ședințe de guvern Tudose. Modificările din această OUG care nu a fost dezbătută cu partenerii sociali pot genera posibila închidere a Unităților Protejate și trimiterea în șomaj a 2.000 de persoane cu dizabilități. Detalii aici. 
 

Împreună cu deputatul USR Cătălin Drulă, membru al echipei România 100, am reușit adoptarea OUG 41/2016 în forma sa inițială.
După ce s-a încercat modificarea ordonanței în Parlament în favoarea confortului administrației, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților Cătălin Drulă a susținut revenirea la textul de lege care obligă instituțiile publice să preia cazierul judiciar direct de la unitățile de poliție, cu acordul persoanei pentru care se fac verificările. 

OUG41 a fost adoptată anul trecut de Guvernul Dacian Cioloş şi a adus măsuri fără precedent de simplificare a relației dintre cetățeni şi administrația publică. Mai multe detalii sunt disponibile aici.


CE URMEAZĂ ÎN ACEASTĂ VARĂ?

  • Vom îmbunătăți mecanismele de comunicare și agregare pentru membrii Platformei. Dorim să creăm spații virtuale de implicare socială și civică la nivelul fiecărei regiuni a țării, la nivelul fiecărei comunități, liberă să se exprime și să se coaguleze, așa cum crede și poate.
  • Ne pregătim pentru lansarea primelor comunități teritoriale, în toamnă. 
  • De asemenea, finalizăm împreună cu voi documentele de poziție și vom reveni cu vești legate de dezbaterile offline sau online pe fiecare comunitate tematică. Acolo unde proiectele presupun modificări sau propuneri legislative noi, vom formula inclusiv aceste proiecte legislative și le vom propune partidelor politice prezente în Parlament pentru a le prelua și promova.