Mesaje către comunitatea RO100

Dragi prieteni,

O ţară cu adevărat puternică, o ţară care este destinată să crească, este aceea în care cetăţenii înşişi făuresc viaţa cetăţii.

Platforma România 100 propune o mişcare cetăţenească deschisă, activă, care să asigure atingerea adevăratului potenţial de dezvoltare al României.

În doar câteva zile de la lansarea Platformei România 100, ne-am adunat peste 30.000 de români cu aceleaşi aşteptări, valori şi principii civice. Mai mult decât atât, unii dintre voi aţi decis să vă implicaţi, să contribuiţi cu resurse financiare sau cu experienţa şi timpul vostru. Vă mulţumim, implicarea voastră ne motivează să continuăm cu aceeaşi încredere cu care am pornit la drum!

Platforma este menită să devină o comunitate, un accelerator al energiilor democratice, moderne în jurul cărora s-a construit România şi Uniunea Europeană.

Din acest concept ne propunem o organizare bazată pe două tipuri de comunități care nu se exclud unele pe altele: comunități tematice precum și susținerea unor comunități teritoriale structurate de aceia dintre voi care doresc să se implice, de jos în sus.

Platforma România 100 se clădeşte aşa cum Guvernul Cioloș a demonstrat că poate fi guvernată România: transparent, deschis, cu onestitate, cu profesionalism, cu responsabilitate față de români, în dialog cu oamenii. 

Vom lucra împreună în comunități tematice

Împreună vom formula o viziune articulată pentru modernizarea României. Intenționăm să constituim câte o comunitate tematică prin care să dezvoltăm proiecte în domenii cheie pentru creşterea României în fiecare din aceste zone de acțiune: Justiție; Bună guvernare; Economie și antreprenoriat; Politici sociale; Educație; Sănătate; România în UE; România digitală; Agricultură și dezvoltare rurală; Mediu și dezvoltare durabilă; Relații externe; Diaspora; Politici energetice; Transport și infrastructură; Cultură, patrimoniu și turism.

Dintre membrii Platformei, am selectat moderatori (detalii aici), pentru fiecare domeniu de mai sus pentru a facilita discuțiile și a integra răspunsurile voastre în documentele finale.

Vom lucra împreună cu voi, atât la viziunea și programul Platformei pentru fiecare sector cât şi la proiecte concrete în domeniile respective. Vom face asta în spaţii virtuale de dezbateri şi în întâlniri directe cu voi, în Bucureşti şi în ţară. După colectarea contribuțiilor voastre pe aceste teme, moderatorii de grup vor propune componența viitoarelor comunități tematice pentru fiecare domeniu, precum și regulile de lucru și interacțiune, integrându-i pe cei care vor dori și vor arăta o implicare valoroasă prin idei și propuneri.

Începând din toamnă propunerile formulate de fiecare comunitate tematică vor fi dezbătute în cadrul comunităților teritoriale în constituire și apoi dezvoltate și puse în practică.

Comunitățile teritoriale, construite de voi

O mişcare cetăţenească poate fi eficientă doar dacă înţelege problemele de la nivel local şi asigură valorificarea ideilor de la baza societăţii. Nimeni nu cunoaşte mai bine nevoile comunităţilor locale decât participanţii direcţi la viaţa respectivelor comunităţi. Și cel mai adesea tot ei vor găsi cele mai bune soluţii.

Platforma România 100 va propune până pe 15 septembrie un model de organizare participativă la nivel local, care să favorizeze demersurile ce vin dinspre comunităţi către centru şi nu invers.

România 100 în 2018, anul Centenarului

În 1917, când Bucureştiul era ocupat iar România se rezuma la Moldova Mică, nimeni nu îndrăznea să viseze la o Românie unită. Şi totuşi, doar câteva luni mai târziu, o oportunitate istorică era fructificată de poporul român pregătit să înfrunte orice obstacol pentru idealurile sale.

În 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Este un an în care ne amintim ce ne-au lăsat strămoşii. Este un an în care dăm seama în faţa lor şi în faţa noastră pentru ţara în care trăim și pe care o vom lăsa copiilor noștri.

În 2018 vom decide împreună modul în care viziunea, programul şi proiectele pregătite de Platformă care depăşesc cadrul implicării civice vor fi puse în aplicare în anii care vin.

Astăzi suntem 30.000. Mâine vom fi mai mulţi. Dar nu atât numărul cât implicarea fiecăruia dintre noi va fi decisivă. Asumarea responsabilităţii pentru ceea ce suntem şi pentru ceea ce vrem să devenim şi încrederea pe care o vom avea în noi înşine şi unii în alţii va da măsura generaţiei noastre în faţa istoriei​.

Dacă voi sau prietenii voștri nu ați făcut-o încă, vă așteptăm în comunitatea România 100!

Echipa România 100