Mesaje către comunitatea RO100

Platforma România 100 lansează împreună cu USR proiectul de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică numit ”Comisia de tăiat hârtii 2” . 

Comisia de tăiat hârtii” a fost conceptul sub care s-a desfășurat proiectul de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică din timpul guvernării Cioloș. Pentru a identifica cele mai birocratice proceduri și pentru a reduce numărul de hârtii pe care trebuie să le depună cetățenii la ghișee s-au colectat în 2016 aproximativ 3700 de propuneri de la cetățeni și de la persoane juridice, prin intermediul platformei www.maisimplu.gov.ro

Sesizările primite de la cetățeni au fost analizate și au fost transformate în măsurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 și prin câteva hotărâri de guvern și ordine de miniștri. 

Printre măsurile cele mai importante în vigoare sunt:   

  • eliminarea obligației de a depune copii legalizate sau cazierul judiciar în relația cu administrația publică,
  • diversificarea și unificarea taxelor aferente înmatriculării, respectiv întocmirii pașaportului,
  • introducerea unor măsuri de informatizare și comunicare cu cetățeanul prin mijloace electronice.

Pe 27 iunie 2017 OUG nr. 41/2016 a fost aprobată prin lege în Parlament, devenind primul act normativ care are ca obiect simplificarea procedurilor administrative, fiind obligatorie pentru autorități și instituții.

Ce ne propunem în continuare?

Transformarea administrației publice și a relației pe care o are cu cetățeanul este un proces de lungă durată și care nu se rezolvă printr-un singur act normativ, având în vedere timpul îndelungat în care procedurile administrative și-au alimentat birocrația.

Birocrația este ca o buruiană: dacă nimeni nu o plivește, se dezvoltă și invadează totul în mod natural. Proiectul ”Comisia de Tăiat Hârtii 2” își propune să canalizeze energia civică și politică pentru un efort comun de plivire a aberațiilor birocratice.

Căutăm voluntari din rândul membrilor Platformei România 100, iar un mesaj dedicat a fost transmis membrilor comunităților tematice ”Bună Guvernare”, ”Justiție și Politici Anticorupție” și ”România Digitală”. 

Adresa de contact a proiectului este simplificare@ro100.ro