Mesaje către comunitatea RO100

*Idei detaliate de proiecte vor fi transmise membrilor comunităților locale, în urma aprobării comunităților.

     Domeniu: Mediu și dezvoltare durabilă


Nume proiect/acțiune 1: Solicită primăriei printr-o petiție să-ți pună la dispoziție containere de colectare separată a deșeurilor; sesizează Garda de mediu dacă deșeurile pe care le predai separat sunt amestecate de firma de salubritate.

Nume proiect/acțiune 2: Organizează împreună cu alți membri ai comunității tale activități de curățenie sau de strângere a deșeurilor, îngrijirea spațiilor verzi, plantare de copaci, protecția animalelor.

Nume proiect/acțiune 3:Identifică principalele cauze ale poluării în localitatea ta, sesizează poluatorul și autoritățile care ar trebui să monitorizeze.

Nume proiect/acțiune 4:Urmărește organizarea și implică-te în dezbaterile pentru acordarea sau prelungirea autorizațiilor de mediu pentru obiectivele de investiții.

Nume proiect/acțiune 5:Identifică oportunități de a folosi energie regenerabilă, de instalare de panouri solare, de mai bună izolare termică a clădirilor publice din comunitatea ta.

Nume proiect/acțiune 6: Lansează activități sau campanii de informare care să promoveze mersul pe bicicletă, car sharing sau folosirea transportului în comun.

     Domeniu: Politici sociale

Nume proiect/acțiune 1: Găsește și descrie cele mai evidente cazuri de sărăcie din localitatea/județul tău. Dacă știi de existența unei comunități dezavantajate care trăiește la marginea orașului, într-un fel de ghetou improvizat, fără apă și fără cele mai elementare resurse, implică-te!

Nume proiect/acțiune 2: Identifică și contactează centrele de protecție socială, ONG-uri, coaliții, parteneri naționali și internaționali care pot ajuta cu problemele din comunitatea ta

Nume proiect/acțiune 3: Organizează acțiuni sociale: colectare de hrană, haine, medicamente, ateliere pentru copii defavorizați, soluții pentru persoanele fără adăpost etc.

Nume proiect/acțiune 4: Identifică în comunitatea ta problemele de șomaj și în același timp de ocupare a locurilor de muncă și organizează activități de încurajare și ajutor pentru șomeri de a își diversifica șansele de angajare. Caută cât mai multe inițiativele de economie socială care s-au dezvoltat fie în comunitatea ta, fie în regiune. Ei sunt interesați să angajeze persoane care fac parte din grupurile vulnerabile.

Nume proiect/acțiune 5: Verifică dacă școlile din localitatea ta/județul tău sunt incluse în programul „O masă caldă”.

Nume proiect/acțiune 6: Sunt prea mulți copiii în comunitatea ta care nu sunt lăsați să meargă la școală, în special fetele, neglijați sau abandonați. Caută organizații neguvernamentale care au programe suport pentru încurajarea educației și reducerea abandonului școlar.

    Domeniu: România digitală

Nume proiect/acțiune 1: Organizează un curs de programare sau de operare a calculatorului pentru copii defavorizați din localitatea ta

Nume proiect/acțiune 2: Organizează un hackathon pentru a dezvolta website-ul și platforma online a primăriei tale locale

Nume proiect/acțiune 3:  Voluntariază în proiectele IT ale Platformei România 100

Nume proiect/acțiune 4: Strânge fonduri pentru calculatoare pentru copiii defavorizați din comunitatea ta sau oferă vecinilor defavorizați acces la conexiunea ta de internet prin Wifi

Nume proiect/acțiune 5: Învață-ți părinții și bunicii să folosească internetul.

Domeniu: România în UE

Nume proiect/acțiune 1:  Învață despre drepturile tale de cetățean al UE: https://ec.europa.eu/romania/services/your_rights_ro.

Nume proiect/acțiune 2: Află care sunt reprezentanții tăi în Parlamentul European și scrie-le legat de problemele comunității tale: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/search.html?country=RO.

Nume proiect/acțiune 3: Folosește Europe Direct pentru a pune orice întrebare Comisiei Europene.
Urmărește prin intermediul România 100 marile dezbateri europene și ajută la crearea de poziții de negociere utile și inovative pentru România.

Nume proiect/acțiune 4: Implică-te, prin comunitatea tematică „România în UE”, în formularea de poziții pentru proiectele legislative în curs la nivel european scriindu-ne la ue@ro100.ro.

Domeniu: Sănătate

Nume proiect/acțiune 1:  Identifică lipsurile și problemele din dispensarele, clinicile sau spitalele din comunitatea ta și semnalează-le.

Nume proiect/acțiune 2: Citește Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului și organizează o campanie de informare la nivelul comunității locale.

Nume proiect/acțiune 3: Realizează un sondaj de opinie despre condițiile din unitățile spitalicești din zona ta și organizează o dezbatere pe tema finanțării spitalelor și găsirea de soluții în plan local.

Nume proiect/acțiune 4: Lansează activități care să promoveze sportul, un stil de viață mai sănătos (anti-fumat, mâncat sănătos etc.)