Mesaje către comunitatea RO100

*În acest articol, găsiți câteva idei propuse de membrii comunităților Economie și antreprenoriatEducație și Justiție și politici anticorupție. Idei detaliate de proiecte vor fi transmise membrilor comunităților locale, în urma aprobării comunităților.

Domeniu: Economie și antreprenoriat

Idee proiect/acțiune 1: Caută idei de afaceri atrăgătoare care ar putea funcționa la tine în comunitate și, cu ajutorul România 100 și al comunităților tematice, caută investitori

Idee proiect/acțiune 2: Caută idei pentru parteneriate public-private pentru a rezolva probleme specifice de la tine din comunitate

Idee proiect/acțiune 3: Propune o temă economică/un subiect de dezbatere macroeconomică care poate schimba România și propune economiști, antreprenori și reprezentanți ai statului interesați de acest proiect.

Idee proiect/acțiune 4: Propune o idee care ar putea îmbunătăți relația contribuabilului cu statul și găsește organizații care să susțină ideea ta.

Idee proiect/acțiune 5: Identifică în comunitatea ta o afacere de familie de succes și propune, în primul rând, politici publice și programe pentru a crește respectivul business, și, în al doilea rând, promovează motivele succesului înregistrat de antreprenorii aleși.

Idee proiect/acțiune 6: Organizează, alături de membrii comunității tale, un eveniment despre o anumită temă de interes pentru a stimula antreprenoriatul în România.

Idee proiect/acțiune 7: Propune o idee de promovare și implicare prin care promovezi comuna/orașul/județul tău pentru investitorii români și străini. Încearcă să implici în acest concept autoritățile locale și organizațiile civice sau private interesate de acest subiect. 

Idee proiect/acțiune 8: Propune un proiect de educație antreprenorială (nou sau deja existent) care poate schimba România prin crearea de noi antreprenori din rândul tinerilor.

Idee proiect/acțiune 9: Semnalează orice intervenție a statului în economie care afectează viața și dezvoltarea contribuabilului.

Exemple detaliate de acțiuni/proiecte concrete

PROIECTUL #1: Proiect de Educație Antreprenorială

Ce? Un proiect de educație antreprenorială (nou sau deja existent) care poate schimba România prin deschiderea apetitului spre antreprenoriat și crearea de noi antreprenori din rândul tinerilor.

De ce? Pentru a ca este o nevoie foarte mare de educație antreprenoriala în rândul tinerilor români, astfel încât să poată face o alegere informată când vor trebui să decidă asupra carierei pe care vor să o urmeze.

Cum? Proiectul poate fi sub forma unei campanii de informare în școlile / liceele din comunitate. Liderul din comunitate poate identifica voluntari, antreprenori locali, oameni de afaceri etc. care pot să voluntarieze o oră pe săptămâna pentru a le vorbi elevilor despre ce înseamnă să fii antreprenor, care sunt principalele provocări și dificultăți cu care se confruntă un antreprenor, care sunt principalele satisfacții, ce înseamnă riscul, care e diferența între asumarea calculată a unui risc și asumarea oarbă a unui risc etc.

De asemenea, în măsura în care este fezabil, se poate face un parteneriat cu Romanian Business Leaders Foundation (RBLF) (sau alte organizații similare), care are mai multe programe axate pe dezvoltarea antreprenoriatului. RBLF poate recomanda speakeri în diverse orașe din România, precum poate și ajuta liderul din comunitate cu materiale, prezentări etc.

O inițiativă similară, însă pe educația juridică, a fost lansată recent de judecatorul Cristi Danileț, care a scris un manual pentru liceenii din România despre drepturi și justiție (https://educatiejuridica.ro/carti/romana/).

PROIECTUL #2: Proiect de Angel Investing

Ce? Caută idei de afaceri atrăgătoare care ar putea funcționa la tine în comunitate și, cu ajutorul România 100 și al comunităților tematice, caută investitori pentru acestea.

De ce? Deoarece, conform mai multor studii și sondaje de opinie, accesul la finanțare este una dintre principalele bariere pentru dezvoltarea afacerilor antreprenorilor români.

Cum? Prin organizarea de ateliere / workshops și seminarii în care antreprenorii îți pot dezvolta idea și învăța să o prezinte în fața unor potențiali investitori. Mai mult, prin organizarea de sesiuni de prezentare a ideilor în comunitate în fața potențialilor investitori de tip angel investor care pot investi sume mici (până în EUR 10k) în afacerile respective.

Scopul final? Scopul final este dezvoltarea abilităților de prezentare și cristalizare a ideilor de afaceri și de identificare a surselor de investiții inițiale în cadrul comunității, astfel încât antreprenorii aflați la început de drum să-și dezvolte o rețea de suport în comunitate – formata din alți antreprenori, potențiali finanțatori și membri simpli ai comunității – care să poată servi ca o trambulină inițială în lansarea și dezvoltarea afacerii lor.

PROIECTUL #3: Dezbatere Teme Economice / Macroeconomice

Ce? Propune o temă economică/un subiect de dezbatere macroeconomică care poate schimba România și propune economiști, antreprenori și reprezentanți ai statului interesați de acest proiect.

De ce? Pentru că de multe ori, consultările sau dezbaterile publice pe o anumită temă economică / macroeconomică de larg interes sunt inexistente sau sunt făcute pur formal. De asemenea, contribuția, ideile și sugestiile mai multor părți interesate / stakeholders pot realmente să ajute la formularea unor politici publice economice sau macroeconomice mai bune.

Cum? Prin organizarea de dezbateri publice pe teme relevante economice / macroeconomice în comunitate, prin promovarea evenimentului pe diverse căi în comunitate (din ușă în ușă, social media etc.) și prin aducerea tuturor părților interesate (membri ai comunității, antreprenori, economiști, consilieri locali etc.) la aceeași masă.

Scopul final? Scopul final este identificarea de soluții de la firul ierbii (i.e. abordare de tip bottom-up) pentru diverse probleme economice  / macroeconomice și dezvoltarea spiritului de dezbatere publică reală pe teme de interes major.

Domeniu: Educație

Idee proiect/acțiune 1:  Implică-te în educarea copiilor din medii dezavantajate: fii primul bastion al educației și asigură-te de calitatea informației pe care copiii tăi o au încă înainte de a începe școala.

Idee proiect/acțiune 2: Uită-te atent la școala în care învață copiii tăi și identifică care sunt principalele probleme, apoi caută sugestii de îmbunătățire și transmite-le conducerii școlii, parlamentarilor, în special celor care sunt membri în comisiile de învățământ, inspectoratelor școlare județene sau Ministerului Educației Naționale.

Idee proiect/acțiune 3: Informează-te despre codul de conduită al profesorilor și drepturile elevilor (statutul elevului).

Idee proiect/acțiune 4: Încurajează și susține activitățile consiliilor elevilor din comunitatea ta, promovează gândirea critică și voluntariatul orientat spre dobândirea de abilități.

Idee proiect/acțiune 5: Identifică în comunitatea ta cazurile de copii defavorizați și asigurați-vă, împreună cu părinții lor, că și ei au acces la o educație de calitate (prin asigurarea de manuale, rechizite, mâncare etc.).

Domeniu: Justiție și politici anticorupție

Nume proiect/acțiune 1: Semnalează orice acte de corupție pe care le sesizezi în interacțiunea cu autoritățile statului sau în orice împrejurare din viața cotidiană, la linia verde anticorupție (0800 806 806) sau în cadrul comunității locale.

Nume proiect/acțiune 2: Vorbește cu cei din jur sau organizează o dezbatere despre importanța integrității în funcția publică. Ajută-i pe ceilalți cetățeni să înțeleagă cum îi afectează lipsa de integritate, în special în sistemul public.

Nume proiect/acțiune 3: Realizează un inventar al persoanelor cu funcții publice care au avut probleme de integritate și explică cetățenilor de ce lipsa integrității afectează viața publică și bunul mers al instituțiilor.

Nume proiect/acțiune 4: Semnalează posibile probleme de integritate pe care le observi legat de reprezentanți ai autorităților, aleși locali, etc.

Nume proiect/acțiune 5: Trimite o adresă instanței din localitatea ta pentru a afla când/ dacă se organizează o Zi a Porților Deschise și încurajează cetățenii să meargă și să înțeleagă mai multe despre sistemul de justiție, chiar de la magistrați.

Nume proiect/acțiune 6: Organizează activități de educație juridică pentru tine și chiar un proces simulat cu sprijinul juriștilor din comunitate într-un spațiu public pentru a crește gradul de conștientizare a importanței actului de justiție în societate.