Locale

RO100 Zalău derulează campania „Donează și ajută un copil să participe la școala online” – colectează bani și device-uri pentru ca elevii să aibă acces la tehnologie.


Liviu Fărcaş, voluntarul nostru din Pria, prin mâinile căruia au trecut zeci de dispozitive colectate din comunitate în cadrul campaniei #ScoalaOnlineSalaj, a împărtășit experiența lui:

„La începutul lunii mai m-am alăturat campaniei ”Donează un device și ajută un copil din Sălaj să participe la școala online” inițiată de către Platforma RO100 Zalău. Ca urmare a pandemiei foarte mulți elevi din județul Sălaj au rămas ”izolați” fiindu-le imposibil să participe la cursurile online.
Nu sunt de profesie informatician, am o pasiune pentru tot ce înseamnă tehnologie. Imediat după lansarea campaniei, oamenii au rezonat cu noi și au început să ajungă primele dispozitive. unele noi, altele folosite dar în stare foarte bună sau bună. Am recurs la o analiză pentru fiecare device în parte (desktop, laptop, tabletă sau telefon) astfel încât să putem folosi la maxim potențialul fiecărui dispozitiv.
Am folosit software open source Libre Office, sisteme de operare Lubuntu și Linux Mint.
Bucuria copiilor, care, cei mai mulți dintre ei, aveau pentru prima dată un calculator, tabletă sau telefon al lor, e greu să o descrii în cuvinte. Ne-am încărcat cu energie de la bucuria lor, ceea ce ne-a făcut să ne dorim să ajutăm cât mai mult posibil.
Ceea ce era clar de mulți ani mi s-a confirmat încă o dată: învățământul din România refuză să evolueze, să treacă la alt nivel. Din păcate a fost nevoie de o pandemie să scoată în evidență colapsul în care se află. Autoritățile locale din păcate nu sunt interesate să investească în educație și aici mă refer în special la cele din mediul rural. Cele mai multe școli de aici au rămas în anii '90.
A fost ceva nou pentru mine dar împreună cu o echipă de oameni minunați, ambițioși și foarte motivați, am reușit să conectăm mai mulți copii din județul Sălaj la școala online. Vă mulțumesc!
A fost o experiență foarte faină pe care aș repeta-o oricând.
Vreau să mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care au răspuns apelului nostru. Fără voi acest proiect nu ar fi fost posibil!"