Locale

*In acest articol, găsiți câteva idei propuse de membrii comunităților Agricultură și dezvoltare rurală, Bună guvernare, Cultură, patrimoniu și turism și Diaspora. Idei detaliate de proiecte vor fi transmise membrilor comunităților locale, în urma aprobării comunităților.

Domeniu: Agricultură și dezvoltare rurală

 1. Identifică în județul tău zonele cu potențial agricol sau agro-turistic insuficient valorificat, formulează o propunere. Identifică mici producători rurali cu produse de calitate care în acest moment au acces limitat pe piață; transmite-ne povestea lor.
 2. Cum ar putea sătenii din localitatea rurală cea mai apropiată să depășească stadiul agriculturii de subzistență? Uită-te la exemple de succes, precum: http://adoptauntaran.ro/.
 3. Gândește-te la soluții și organizează discuții cu aceștia. Transmite Platformei problemele și sugestiile identificate și pune-le în practică.
 4. Identifică idei și/sau proiecte de succes din zona rurală apropiată și fă cunoscută povestea lor pe un blog/pagină de Facebook.
*secțiune în curs de actualizare.

Domeniu: Bună guvernare

 1. Citește și explică prietenilor tăi trei legi importante în relația ta cu administrația publică:

  1. O.G. 27/2002 care reglementează dreptul tău de a trimite petiții instituțiilor, obligându-le să răspundă în termenul legal de 30 de zile;

  2. Legea nr. 544/2001 care consacră dreptul oricărui cetățean de a cere de la o instituție informații de interes public (cât au costat noile borduri din oraș? câte deplasări de lucru a avut primarul în străinătate anul acesta? etc)

  3. Legea nr. 52/2003 care îți permite să participi la procesul de consultare publică și să trimiți sugestiile tale legate de proiectele pe care consilierii locali vor să le adopte.

 2. Ajută cetățenii din localitate ta să își cunoască mai bine aleșii - solicită consilierilor locali să aibă numele, fotografia și datele de contact publicate pe pagina de internet a primăriei și spune-le cetățenilor că pot să-i contacteze și să le transmită propuneri de îmbunătățire a vieții din localitatea lor. Poți face același lucru și pentru senatorii și deputații din județul tău. Găsești datele lor de contact pe www.cdep.ro sau www.senat.ro. Exemple de succes ale societății civile: www.nereprezinta.ro

 3. Identifică exemple de posibile proiecte pentru comunitate, care ar putea fi finanțate de bugetul local, verifică dacă primăria a acordat astfel de finanțări până acum și citește Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile.

 4. Cere primăriei mai multă transparență în ceea ce face. Verifică dacă documentele obligatorii prevăzute de Legea nr. 544/2001, legea accesului la informații de interes public sau alte legi sunt publicate pe site-ul primăriei tale (bugetul local, planul de investiții, raportul de activitate pentru anul anterior, rapoartele consilierilor locali etc). În caz contrar, solicită primăriei să le publice. Poți de asemenea să verifici cum este cheltuit bugetul localității tale, pe platforma www.transparenta-bugetara.gov.ro.

 5. Inițiază dezbateri publice despre necesitatea publicării și a unor documente suplimentare, chiar dacă legea nu obligă în mod expres (toate contractele de achiziții publice dintr-un domeniu ce depășesc o anumită sumă, dispozițiile primarului, plățile făcute de instituție etc).

 6. Verifică dacă primăria ta se numără printre primăriile care și-au asumat asumat implementarea Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă la nivel local și dacă nu, cere-i să facă acest lucru.

 7. Organizează și participă la dezbateri privind modificări de Plan Urbanistic General (PUG), Plan Urbanistic Zonal (PUZ), Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

 8. Propune autorităților locale să implementeze conceptul de bugetare participativă în plan local. Până acum, doar câteva municipii din România au făcut/intenționează acest lucru: Cluj-Napoca, București (parțial) și Oradea.

Domeniu: Cultură, patrimoniu și turism

Nume proiect/acțiune 1:Litigii-test, pentru protecția patrimoniului cultural 

Ce? Identificarea situațiilor sau cazurilor de încălcare flagrantă a dispozițiilor legale ce reglementează protecția patrimoniului cultural și promovarea unor litigii-test, cu rol de precedent, ce au ca obiect acte administrative sau omisiuni ale administrației ce pun în pericol valori de patrimoniu.

De ce? Încurajarea activismului și a dezbaterilor asupra problemelor concrete, acute, care pun sau pot pune în pericol patrimoniul cultural național. Argumentele pro și contra, dezbătute în fața instanțelor de judecata, dau substanță și valoare unor asemenea litigii și profită interesului  de protecție a patrimoniului cultural. Este necesară creșterea gradului de implicare/participare a membrilor societății civile în promovarea de litigii privind încălcarea legislației privind protecția patrimoniului cultural național, pentru încurajarea unei mai bune decizii administrative în acest domeniu.

Când? Nu există o perioadă de implementare a acestui proiect. El poate să fie implementat oricând.

Scop final: Implicarea activă a adulților și copiilor dintr-o anumită comunitate (urbană/rurală) în identificarea și protejarea bunurilor culturale regionale.

Cum?

-Identifică cazuri de interes în domeniul protecției patrimoniului cultural național.
-Alătură-te altor membri implicați din comunitate sau grupurilor de inițiativă, asociațiilor sau fundațiilor active în domeniul protecției patrimoniului și ajută la promovarea unor proceduri administrative și/sau judiciare.
-Documentează cazuri specifice, prin cointeresarea avocaților, juriștilor și altor specialiști sau experți în domeniul protecției patrimoniului cultural național.
-Contribuie la mediatizarea cazurilor identificate.
-Organizează dezbateri publice.
-Inițiază proceduri administrative și judiciare. 

Nume proiect/acțiune 2: Trash is Treasure 

Ce? Organizarea unui eveniment de tip Garage Sale în comunitate. O zi în care persoanele din comunitate scot la vânzare, în fața casei/blocului sau într-o anumită zonă, la prețuri modice, obiecte vechi sau pe care nu le mai folosesc, dar funcționale.

De ce? O astfel de acțiune facilitează schimbul material între membrii unei comunități, contribuind astfel la închegarea comunității în jurul unor valori comune.

Când? În orice perioadă a anului, mai ales înainte sau după sărbători, când comunitatea este mai activă. Durata de minim o zi.

Scop final: Închegarea unui sistem de valori comunitar. Comunicarea non-verbală a valorilor indivizilor care compun comunitatea. De a ajuta persoanele să intre în posesia unor obiecte de care au nevoie. Prin donarea sumelor de bani strânse din vânzarea obiectelor se obțin astfel fonduri pentru finanțarea unor obiective de interes comun.

Cum?

- Planifică un Garage Sale în comunitatea ta.
- Anunță-l pe pagina sau grup social media a comunității. Dacă nu există o astfel de pagină sau grup, contribuie la crearea și întreținerea ei.
- Marchează traseul în culorile/logo comunității.
- Dă-i o tentă festivă - fii creativ! Folosește materiale reciclabile (carton colorat) sau ieftine (ex. Baloane, foi colorate).
- Investește fondurile obținute într-o cauză de interes comun.

Domeniu: Diaspora

Idee proiect/acțiune 1: Accesează pagina Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (http://www.mprp.gov.ro/web/) și solicită ministerului actualizarea comunităților din diaspora. Dacă trăiești în afara țării, ajută la crearea de legături transfrontaliere între oameni și organizații cu scopuri comune cu Ro100.

Idee proiect/acțiune 2: Adună comunitatea de români din diaspora din care faci parte și organizați împreună diverse evenimente  pentru a aduce comunitatea de români mai aproape unii de alții. Ajută-i pe compatrioții tăi să se integreze împărățind din experiențele tale.

Idee proiect/acțiune 3: Promovează reușitele și poveștile de succes ale compatrioților tăi, indiferent din ce domeniu. Conectează-te cu alți români fie prin platformele on–line, fie prin comunicare directă.

Idee proiect/acțiune 4: Află cine sunt parlamentarii români care reprezintă diaspora (deputați sau senatori) și intră în contact cu ei. Construiește o relație de colaborare cu ei și dezvoltați proiecte împreună.

Idee proiect/acțiune 5: Semnalează-le dificultățile în comunicarea cu autoritățile române consulare.

Idee proiect/acțiune 6: Dacă ești plecat din țară și ai acumulat multă experiență profesională, implică-te în activități de voluntariat cât timp ești în țară și oferă din expertiza ta și din experiențele tale, celor aflați la început de drum și nu numai.

Idee proiect/acțiune 7: Vorbește-le constant copiilor tăi despre România.