Locale

Pentru idei de implicare tematică, vezi și articolele:

100 de moduri de a te implica - Agricultură și dezvoltare rurală, Bună guvernare, Cultură, patrimoniu și turism și Diaspora

100 de moduri de a te implica - Economie și antreprenoriat, Educație și Justiție și politici anticorupție

100 de moduri de a te implica - Mediu și dezvoltare durabilă, Politici sociale, România în UE, Sănătate

Considerații generale

A. INFORMAȚIA ÎNSEAMNĂ PUTEREA DE A SCHIMBA CEVA

Idee de proiect/acțiune 1: Învață despre legislația care îți guvernează direct viața, activitatea profesională și îți afectează comunitatea. Citește în primul rând Constituția României, cunoaște-ți drepturile și obligațiile ca cetățean. Folosește www.legislatie.just.ro pentru acces gratuit la legislația din România.

Idee de proiect/acțiune 2: Află care sunt reprezentanții tăi și urmărește-le activitatea:

  • la nivel local (comună, oraș, municipiu): primarul localității, consilierii locali;
  • la nivel județean: consilieri județeni, președinte al consiliului județean;
  • la nivel național: deputați și senatori.

Idee de proiect/acțiune 3: Află care sunt instituțiile și autoritățile publice care au relevanță pentru tine și intră pe paginile lor web, află cum sunt organizate, încearcă să înțelegi domeniul de activitate și felul în care deciziile lor au un impact asupra ta, unul pe care îl resimți poate zilnic.

Idee de proiect/acțiune 4: Folosește baza de date Ro100, cu articole și publicații informative despre toate domeniile platformei, oferite de comunitățile tematice, și contribuie la ea.

 

B. AI CURAJ SĂ CERI O SOCIETATE MAI BUNĂ ȘI SĂ FII UN GARDIAN AL DEMOCRAȚIEI

Idee de proiect/acțiune 5: Promovează egalitatea și protecția drepturilor fundamentale în comunitatea ta pentru toată lumea – de gen, pentru copii, minorități de orice fel, promovează toleranța pentru cei care sunt diferiți – alte etnii, minorități religioase și sexuale, persoane cu dizabilități etc.

Idee de proiect/acțiune 6: Urmărește proiectele legislative din Parlamentul României (la Camera Deputaților sau la Senat), la nivelul Guvernului și mai ales în plan local (pe site-ul primăriei tale, secțiunea „Proiecte de Hotărâri de Consiliu Local”) în domeniul în care ai experiență și intervino în îmbunătățirea lor. Participă, acolo unde este posibil, la reuniunile structurilor locale (ședințele consiliilor locale, întruniri, consultări publice, dezbateri etc.) și ia cuvântul, adresează întrebări. Mersul comunității este de interes și pentru tine. Ai dreptul să participi la decizia publică și să-ți exprimi opiniile!

Idee de proiect/acțiune 7: Urmărește activitatea aleșilor tăi: contactează parlamentarii care te reprezintă și transmite-le opinia ta legată de inițiativele pe care le susțin sau le propun, propune unui/unor consilieri locali să inițieze o Hotărâre de Consiliu Local cu o problemă sesizată de tine. Dezbate în comunitatea ta parcursul politic și profesional al aleșilor.

Idee de proiect/acțiune 8: Fii primul/prima care sesizează orice fel de abuz sau un derapaj democratic, la nivel local sau național prin faptul că iei atitudine publică, faci o petiție în baza O.G. 27/2002 sau ceri mai multe informații de interes public.

Idee de proiect/acțiune 9: Cunoaște-ți dreptul de a iniția un protest pașnic atunci când consideri necesar și citește Legea nr. 60/1991, legea adunărilor publice.

 

C. IDENTIFICĂ PROBLEMELE ȘI OPORTUNITĂȚILE DIN COMUNITATEA TA

Nu toate regiunile și nu toate comunitățile sunt la fel. Lucrați împreună pentru a identifica, alege și căuta soluții pentru marile probleme ale comunității voastre.

Idee de proiect/acțiune 10: Caută și analizează cele mai stringente probleme din comunitatea ta (comună, oraș, sector), identifică inițiative care au adus schimbări pozitive în comuna sau orașul tău și propune moduri de a le multiplica

Idee de proiect/acțiune 11: Creează dezbateri publice pe aceste probleme, fă-le cunoscute publicului și construiți în comunitatea locală, împreună cu coordonatorii România 100, comunitățile tematice și chiar alte comunități locale, strategii pentru a rezolva problemele existente

Idee de proiect/acțiune 12: Vezi cum diversele opțiuni de finanțare, guvernamentale sau europene, pot aduce beneficii comunității tale și folosește Comisia de (găsit) Soluții a Platformei România 100 pentru cazul comunității tale

Idee de proiect/acțiune 13: Scrie în mediul on-line și pe social media despre povestea și problemele comunității tale și transmite în mod activ și des presei informații despre problemele pe care le observi în comunitatea ta

 

D. FII SCHIMBAREA PE CARE VREI SĂ O VEZI ÎN ȚARĂ

Idee de proiect/acțiune 14: Află ce inițiative există în localitatea ta și implică-te în activități de voluntariat (caută sau formează ONG-uri, grupuri de inițiativă etc.)

Idee de proiect/acțiune 15:  Combină utilul cu plăcutul și participă la acțiuni civice punctuale de genul Swimathon, 8 hours for a good cause, Ora Pamantului, Let’s Do It, Romania! etc.

Idee de proiect/acțiune 16: Folosește facilitățile fiscale pe care le ai la dispoziție și sprijină cauze bune: direcționează 2% din impozitul pe venit către un ONG sau, dacă ai o companie, până la 20% din impozitul pe profit sau 5 la mie din cifra de afaceri.

 

E. POLITICA ESTE „URÂTĂ” DOAR DACĂ E FĂCUTĂ DE OAMENI CARE UITĂ MISIUNEA DE A LUCRA PENTRU BINELE PUBLIC

Idee de proiect/acțiune 17: Învață despre sistemul electoral și drepturile tale ca alegător. Votul tău va conta la viitoarele alegeri - informează-te încă de azi pentru a merge la vot! Susține un candidat în care ai încredere, al cărui parcurs politic, integritate, profesionalism și onestitate sunt verificabile. Inițiative similare: http://alegeriparlamentare2016.ro/ 

Idee de proiect/acțiune 18:  Informează-te despre ce presupune să fii observator la alegeri și fă asta la următorul scrutin electoral. Exemple de proiecte similare: https://fiecarevot.ro, http://monitorizarevot.ro/

Idee de proiect/acțiune 19:  Ține cont de promisiunile electorale ale candidaților și partidelor și verifică aplicarea lor în timp, semnalând derapajele majore. Ex: http://partidulpromite.ro.

Idee de proiect/acțiune 20: Gândește-te la posibilitatea de a candida pentru alegeri acolo unde crezi că poți face o diferență

Idee de proiect/acțiune 21: Examinează posibilitatea de a propune o inițiativă cetățenească, prin articolul 74 din Constituție sau Inițiativă Cetățenească Europeană și discută acest lucru cu alte comunități tematice sau cu echipa ta din plan local.

 

F. O MAI BUNĂ ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ DEPINDE ȘI DE TINE

Idee de proiect/acțiune 22: Verifică dacă diferitele măsuri anunțate/ luate la nivel național chiar sunt justificate și se aplică pe plan local și lansează activități, petiții și campanii de informare dacă nu este cazul (de exemplu, OUG 41/2016 privind debirocratizarea).

Idee de proiect/acțiune 23: Identifică măsuri birocratice inutile pe care le practică autoritățile centrale și locale și sesizează-le la Comisia de tăiat Hârtii 2.0.

Idee de proiect/acțiune 24: Cere în mod permanent transparență de la autoritățile cu care interacționezi, promovează de exemplu, posturile publice scoase la concurs (găsești informații atât pe www.posturi.gov.ro cât și anunțuri pe site-ul fiecărei instituții angajatoare). Competiția aduce performanță!

Idee de proiect/acțiune 25: Identifică și sesizează problemele din plan local, discută eventualul răspuns primit în cadrul comunității locale și, dacă este cazul, propune autorităților locale soluții de îmbunătățire.

 

G. CUM POȚI FACE TOATE ASTEA PRIN ROMÂNIA 100?

V-ați organizat, informat și ați decis împreună ce subiecte sunt importante pentru voi. România 100 vă propune o serie de domenii în care vă puteți implica dar și soluții specifice pe anumite teme, direct legate de comunitatea România 100.

Idee de proiect/acțiune 26: Implică-te în Platforma Ro100 înscriindu-te pe site pentru a fi la curent cu noutățile, pentru a te implica într-o comunitate tematică sau ca membru sau fondator al unei comunități locale România 100, folosind ghidul pentru comunități locale.
Idee de proiect/acțiune 27: Donează sau redirecționează cei 2% din impozitul pe venit sau cei 20% din impozitul pe profit (dacă reprezinți o companie) pentru România 100.
Idee de proiect/acțiune 28: Participă la o sesiune informativă România 100 în comunitatea ta și oferă, pe domeniul tău de activitate, sesiuni de informare și formare altor membri ai comunității tale locale.
Idee de proiect/acțiune 29: Comunică jurnaliștilor din comunitatea ta despre activitatea comunității tale locale România 100.