Comunicate de presă

Guvernul PSD-ALDE încearcă să repare propria greșeală din Legea salarizării prin care a fost tăiată bursa de 670 de lei pentru aproximativ 15.000 de medici rezidenți după ce Platforma România 100 a cerut clarificări cu privire la această eroare. 

După câteva zile în care reprezentanții Ministerului Muncii și cei ai Ministerului Sănătății au negat că problema există, astăzi a fost publicată Nota de fundamentare a actului normativ care arată clar că actuala coaliție PSD-ALDE abrogase prin Legea Salarizării articolul 18 din OUG 103/201, baza legală pentru acordarea bursei rezidenților.

 ”Art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2013 prevede că “începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei”, articol ce a fost abrogat prin art.44 alin.(1) pct.18 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată în nota de fundamentare de pe siteul Ministerului Sănătății.  

Faptul că Ministerul Sănătății inițiază un proiect de Ordonanță care să permită din nou acordarea acestor burse vine în contradicție cu ceea ce ministrul Sănătății, Florian Bodog, declara duminică, 9 iulie, ca reacție la sesizarea Platformei România 100: ”Specialiștii din Ministerului Muncii, cât și cei din Ministerul Sănătății mi-au dat asigurări că există două prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenți”, preciza Florian Bodog pe Facebook încercând să dea asigurări opiniei publice că greșeala nu există.

Platforma România 100 va monitoriza în continuare modul în care actuala coaliție PSD-ALDE guvernează și va sesiza opiniei publice derapajele.