Comunicate de presă

Scumpirea produselor de panificație, a legumelor si fructelor, a produselor din carne și a lactatelor este inevitabilă în lunile următoare, din cauza fenomenelor meteo din această vară și a pestei porcine, semnalează Comunitatea Tematică Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Platformei România 100 (CT #agri). Soluția care poate veni în sprijinul agricultorilor este un fond mutual agricol, mecanism demarat printr-un proces legislativ în 2016, de către cabinetul Cioloș, dar blocat de un an și jumătate de guvernele PSD-ALDE. 

 „Anticipăm scumpiri la raft ale produselor de panificație, celor lactate, unele legume și produse din carne. Fenomenele meteo nefavorabile precum seceta accentuată din primele luni ale anului, grindina, ploile abundente și inundațiile din ultima  perioadă au dus la distrugerea culturilor de cereale, de plante furajere și a unor însemnate suprafețe de legume. Oferta de produse scade, costurile agricultorilor cresc. La aceste fenomene naturale se adaugă efectele dezastruoase ale pestei porcine, ale cărei focare se extind”, explică George Cățean, moderatorul CT #agri. 

Pe de altă parte, un alt efect poate fi creșterea importurilor.

„Solicităm Guvernului României să deblocheze proiectul de înființare a fondului mutual agricol din care să fie acoperite pierderile agricultorilor. Politica Agricolă Comună prevede acest mecanism și finanțarea este posibilă cu fonduri UE, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Din păcate, proiectul de înființare a unui astfel de fond, demarat în 2016, s-a blocat pe circuitul administrativ și nu este finalizat nici acum, după aproape doi ani”, spune Dacian Cioloș, președinte fondator al Platformei România 100.  

Între timp, Guvernul promite că va da despăgubiri producătorilor agricoli ca urmare a pierderilor suferite de pe urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, așa cum a  procedat și în anul 2017. Acestea sunt acordate însă haotic, cu întârziere, fiind acoperite din bugetul de stat, în timp ce peste 42 milioane EUR sunt puse la dispoziție prin Programul de Dezvoltare Rurală și nu sunt accesate din cauza blocajului legislativ. Aceasta înseamnă că aceste costuri sunt decontate indirect tot de consumatorul care plateste taxe și impozite. Modul în care Guvernul plătește despăgubirile acum este prin acte normative individuale, agricultorii fiind lipsiți de un cadru legislativ predictibil, clar și eficient.

Pe de altă parte, agricultorii sunt direct afectați pe termen lung. Vor avea seriose probleme financiare pentru reluarea ciclurilor de producție, iar faptul că despăgubirile sunt realizate cu întârziere nu îi ajută să se redreseze la timp.

Soluțiile care trebuie deblocate urgent: 

Cabinetul Cioloș a elaborat în 2016 și a pus în circuit interministerial proiectul de OUG pentru abrogarea Legii 2/2014 privind organizarea și funcționarea fondurilor mutuale în agricultură, venind în sprijinul celor din piață. Aceasta, deoarece agricultorii au admis, la discuțiile purtate în anii anteriori, că nu pot organiza singuri un fond mutual agricol, și au nevoie de sprijinul și garantarea unei instituții a statului că fondurile generate prin contribuția fermierilor vor fi în siguranță. 

Elaborarea legislației și înființarea fondului mutual agricol este absolut necesară, în contextul schimbarilor climatice și apariției pestei porcine africane care afectează sectorul agricol din România. Acesta îi va ajuta să facă faţă pierderilor economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Este necesar pentru creșterea capacităţii agricultorilor de a face faţă riscurilor pentru continuarea producţiei agricole şi asigurarea securităţii alimentare.

Prin Politica Agricolă Comună sunt alocate fonduri europene nerambursabile pentru compensarea pierderilor suferite de către agricultori, cu condiția ca aceștia să fie afiliați unui fond mutual recunoscut de o autoritate a statului membru (adică Ministerul Agriculturii) dar și pentru acoperirea unui procent din cheltuielile administrative pe o perioadă de trei ani de la înființare. 

În consecinţă, Platforma România 100 solicită să fie reluat de urgență procesul de creare a cadrului normativ inițiat de cabinetul Cioloș.

Ce conține proiectul legislativ deja elaborat 

Proiectul propus de cabinetul Cioloș reglementeaza înființarea fondului mutual şi crează structurile care gestionează rambursarea compensaţiilor plătite de acest fond fermierilor activi contributori pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestării cu dăunători sau în urma unor incidente de mediu. 

De asemenea, se instituie posibilitatea creării unui instrument de stabilizare a veniturilor pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu scăderi dramatice ale veniturilor.

Fondul Național Mutual Agricol propus a fi înființat este o structură nouă, gândită ca un parteneriat solid între unele instituții ale statului și fermieri/agricultori, bazat pe principiile: solidarității, responsabilității, reciprocității și transparenței.

Precizăm că la elaborarea proiectului amintit au fost consultate asociațiile de fermieri, care și-au dat acordul pentru propunerile ce sunt incluse în documentul ce a fost transmis în 2016 pe circuitul ministerial. În plus, aceștia au recunoscut că nu au capacitatea să înființeze și să gestioneze un fond mutual fără sprijinul instituțiilor de resort.

Detalii despre posibilitățile de despăgubire a pierderilor, cu sprijin prin fonduri europene: 

● PNDR – Măsura 17 – Managementul Riscului, ce are două submăsuri: 17.1 – Contribuții la primele de asigurări și 17.2 – Fonduri Mutuale. 

● Alocare Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală: peste 70 milioane EUR

● Total alocare UE+națională: peste 84 milioane EUR. Alocare submăsura fonduri mutuale: circa 42 milioane EUR.

● Prin sub-măsura 17.2 se acordă sprijin financiar inclusiv pentru acoperirea costurilor administrative de înființare a fondului și pentru dobânda la împrumuturi contractate în scopul plății compensațiilor pentru fermieri.