Comunicate de presă

Comisia Europeană a anunțat azi că va putea bloca, suspenda, întrerupe plățile sau recupera fondurile europene dacă un stat membru nu respectă independența justiției și statul de drept. Acest mecanism ar putea fi aplicat din 2021, iar România riscă să fie între statele vizate dacă Parlamentul și Guvernul vor continua modificările toxice din Justiție.

Este regretabil că am ajuns aici, dar în același timp este un semn de realism din partea Comisiei Europene. Au fost destule avertismente până acum. Este evident că atacurile la statul de drept și la valorile fundamentale ale UE care au loc în unele state membre, inclusiv în România, nu vor rămâne nepenalizate.

Comisia Europeană se asigură astfel că bugetul european este cheltuit corect, iar asta presupune instituții de control funcționale și independente la nivelul statelor membre și, mai ales, o justiție independență care să sancționeze derapajele. 

Acesta este un semnal puternic pentru România și mai ales pentru fiecare dintre cetățenii ei și pentru fiecare politician responsabil de la București.

Dacă actuala majoritate parlamentară și guvernarea PSD-ALDE continuă această campanie împotriva statului de drept și a independenței justiției, România și fiecare dintre noi vom pierde enorm: bani, dezvoltare și credibilitate în Europa. 


“Deja știm că bugetul european alocat politicii agricole comune, politicii de coeziune, domenii de care România este interesată direct, vor avea alocări finanaciare mai mici. Adăugați la asta și posibilitatea ca fuga de justiție a unor politicieni să ducă la declanșarea acestui mecanism european și calculați de ce finanțare va mai putea beneficia România în următorii ani. În plus, mi se pare inacceptabil și iresponsabil din partea guvernului care, în loc să fie activ și să ne reprezinte în aceste discuții hotărâtoare pentru viitorul UE și al României ca stat european, se ocupă cu mutări de ambasade; asta în vreme ce  majoritatea parlamentară este preocupată de crearea unui rai legislativ pentru infractori”, spune Dacian Cioloș, președinte al Platformei România 100.


Este important de menționat că propunerea Comisiei este direcționată clar împotriva celor care pun în pericol statul de drept (politicieni cu probleme penale care modifică legislația în favoarea lor) nu către cetățeni. În propunerea făcută, Comisia spune clar că beneficiarii finali ai fondurilor europene nu trebuie să fie afectați de suspendarea acestora și că statul membru penalizat trebuie să continue să își respecte obligațiile față de aceștia.


Context:


Mecanismul se activează dacă există riscuri privind statul de drept care afectează cheltuirea corectă a fondurilor europene, în situații în care: 

- Instituțiile care implementează bugetul UE nu funcționează corect (deficiențe în organizarea licitațiilor, procedurilor de achiziție, gestionarea contractelor, monitorizare, control

- Dacă DNA-ul sau instituția procurorului general nu funcționează corect sau nu sunt lăsate să funcționeze corect și independent

- Dacă inspecția judiciară nu funcționează corect sau independent și nu identifică omisiuni sau erori ale autorităților

- Dacă prevenția și sancționarea fraudei și a corupției sau impunerea de sancțiuni efective nu au loc sau sunt impiedicate

- Dacă nu se recuperează fondurile plătite incorect.


Mai mult, accentul se va pune pe punerea în pericol a independenței justiției, incapacitate de a preveni, corecta sau sancționa decizii arbitrare sau ilegale ale autorităților publice, inclusiv prin decizii judecătorești, blocare de resurse financiare sau umane care afectează funcționarea corectă a acestor instituții  

Decizia de sancționare a unui stat membru se va lua prin majoritate calificată inversată (adica sancțiunea se respinge dacă există o majoritate calificată care votează în acest sens).


Propunerea integrală a Comisiei Europene poate fi citită aici: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/protection-union-budget-rule-law-may2018_en.pdf