Comunicate de presă

Dacian Cioloș, fost prim-ministru al Guvernului României
Dragoș Tudorache, fost Șef al Cancelariei prim-ministrului


Afirmațiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern își scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă ”grea moștenire” pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern.

Declarația doamnei ministru prin care afirmă că ”din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu și-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puși în situația de a recupera întârzierile cauzate de Guvernul anterior”  este o modalitate prin care caută vinovați ca un leit-motiv al actualului guvern, chiar daca au trecut deja aproape patru luni de la instalarea guvernului actual.

De asemenea, această declarație este un gest neelegant, având în vedere că  doamna Ana Birchall a participat și a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de președinte al comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaților, de calendarul și măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului UE.

Afirmația doamnei Ana Birchall vine în contextul în care actualul Guvern a înființat un Consiliu Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care este de fapt o recomandare a Guvernului Cioloș dintr-un document înmânat actualei echipe de la Palatul Victoria. Recomandarea se regăsește în documentele elaborate de Unitatea  de pregătire a Președinției Consiliului UE (UPPCUE) care a funcționat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Dacian Cioloș. Această unitate a fost mutată de actualul Guvern odată cu desființarea Cancelariei Prim-Ministrului, la începutul acestui an, transferând această responsabilitate noului ministru delegat pentru Afaceri Europene din MAE.

De la mutarea UPPCUE și decizia de înființare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acțiune pentru pregătirea Președinției Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019. (http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/memorandum-cu-tema-planul-de-actiune-pentru-pregatirea-pre-edintiei-romaniei-la-consiliul-ue-in-primul-semestru-2019)
Planul de acțiune adoptat în decembrie 2016 este un document tehnic care cuprinde descrierea rolului și atribuțiilor unei Președinții a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a Președinției României la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul guvern, a perspectivei elaborării Programului Trio-ului de Președinții din care face parte România precum și a Programului Președinției României a Consiliului UE. Documentul conține o evaluare a resurselor necesare și sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.

Totodată, Guvernul Cioloș a lansat o serie de dezbateri publice pe tema Președinției Consiliului UE (http://gov.ro/ro/stiri/calendar-peste-30-de-dezbateri-publice-in-pregatirea-pre-edintiei-romane-a-consiliului-uniunii-europene), acestea debutând cu un eveniment în data de 24 octombrie 2016 la care de altfel a participat inclusiv doamna Birchall. (http://gov.ro/ro/media/video/premierul-dacian-ciolo-a-participat-la-dezbaterea-start-pentru-2019-romania-la-pre-edintia-consiliului-ue)

În plus, Guvernul condus de Dacian Cioloș a lăsat finalizat și a predat actualului Guvern un Masterplan complet de acțiuni prioritare detaliate pentru pregătirea Președinției Consiliului UE. Acest Masterplan detaliat urma să fie implementat în mai multe etape până la începerea Președinției române la 1 ianuarie 2019, însă actualul Guvern a întârziat să operaționalizeze acest consiliu interministerial care să transmită liniile politice structurii de coordonare pe care fostul guvern o lăsase constituită la nivelul Cancelariei.

Din aceste motive considerăm că doamna ministru Ana Birchall încearcă, prin declarații publice neadevărate, să inducă o percepție falsă asupra activității Guvernului din 2016 ascunzând astfel propriile întârzieri și inacțiuni.