Comunicate de presă

Un grup de parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Florin Iordache, a decis că monumentele istorice din România nu merită niciun fel de protecție în fața rechinilor imobiliari. Așa că au trecut la modificarea Legii privind autorizarea lucrărilor de construcții (Legea nr. 50/1991), astfel încât să fie dezincriminată realizarea oricărui tip de construcție fără existența unei autorizații de construire. Cu alte cuvinte, oricine va putea dărâma sau modifica liniștit orice monument istoric, pentru că nu va mai exista nicio opreliște legală. PSD dă mână liberă demolatorilor istoriei.

Platforma România 100 atrage atenția asupra faptului că eliminarea incriminării existente va avea un efect devastator asupra monumentelor istorice. Proprietarii unor astfel de monumente istorice vor putea demola sau dezafecta părți din monument fără frica unui dosar penal. Soluția rezolvării situațiilor privind emiterea foarte greoaie a autorizațiilor de construire este modificarea procedurii de autorizare în sine, iar nu dezincriminarea unor intervenții neautorizate.

În prezent, pentru lucrări fără autorizație asupra unui monument istoric se riscă o pedeapsă cu închisoarea. După ce se va adopta proiectul parlamentarilor PSD, săvârșirea unor astfel de fapte nu va mai putea fi sancționată nici măcar cu amendă. Este evidentă și intenția autorilor proiectului de a propune o lege cu dedicație. Dezincriminarea va avea efect retroactiv: orice faptă anterioară de realizare fără autorizație a unor intervenții asupra unei clădiri protejate sau a unui monument nu va mai constitui infracțiune, iar făptuitorii nu vor mai fi ținuți răspunzători. 

Ne întrebăm dacă este o simplă coincidență faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a început de curând urmărirea penală (în dosarul nr. 1874/P/2018) pentru modernizarea sediului filialei județene PSD Iași fără autorizație de construire, deși sediul se afla pe lista monumentelor istorice.   

Și, pentru ca rușinea să fie completă, trebuie amintit că toate acestea se întâmplă în 2018, anul european al patrimoniului.