Comunicate de presă

„Creșterea economică“ cu care se laudă Guvernul PSD-ALDE provine și se va baza în continuare pe inflație, care a ajuns în luna iulie la 4,6% și înseamnă, de fapt, o scădere foarte mare a puterii de cumpărare o românilor. Acest lucru a fost confirmat și de CNSP, care a modificat în creștere prognoza anuală asupra inflației (de la 4,3% la 4,7%) și în scădere pe cea privind creșterea economică reală (de la 6,1% la 5,5%).

Pentru mărfuri nealimentare, inflația la an a ajuns la 6,23%. Față de luna precedentă, prețurile au scăzut, în medie, cu 0,48%, în principal ca urmare a reducerii prețurilor la fructele și legumele de sezon.

În aceste condiții de inflație ridicată, de 4,6% față de iulie 2017, reducerea ratelor dobânzilor - ca atare, a dobânzilor la credite - este puțin probabilă.

Ignorând lecția din perioada de dinaintea crizei economice, guvernarea PSD-ALDE nu a înțeles că o creștere economică bazată în proporție de 90% pe consum nu va fi  niciodată sustenabilă și nu se va vedea în mod corespunzător în buzunarele românilor. Un asemenea model de creștere angrenează inflație, importuri și deprecierea monedei.

În ceea ce privește inflația (și, implicit, puterea de cumpărare a românilor), Platforma România 100 atrage din nou atenția asupra faptului că Institutul Național de Statistică, într-un semn de obediență și subordonare politică, a eliminat coloana detaliată de creșteri de prețuri față de anul precedent, începând cu luna februarie 2018, când inflația a început creșterea. INS a păstrat numai cifrele agregate raportate la anul precedent, aceasta fiind o cerință expresă a Eurostat. 

RO100 cere INS să revină la un comportament profesionist, pentru că instituția este datoare să informeze corect populația și firmele, cu atât mai mult cu cât această instituție este finanțată din taxele și impozitele plătite de către cetățeni și firme.