Comunicate de presă

Primăria Municipiului București a decis recent, fără a face publică o informare oficială, trecerea gestionării Programului de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale (desfășurat între 2014 și 2017 prin ARCUB, unul dintre cei mai importanți finanțatori ai culturii independente din București) sub responsabilitatea unei structuri proprii, Direcția Relația cu ONG, Sindicate și Patronate, în ciuda faptului că acest departament nu deține personal specializat în evaluarea proiectelor culturale.


Publicat inițial pe site-ul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunțul apelului de finanțare nerambursabilă pentru anul 2018 a dispărut fără nici o explicație, fiind înlocuit, după două săptămâni, cu un simplu mesaj ce anunță acest transfer către structurile proprii PMB.

Platforma România 100 atrage atenția asupra caracterului arbitrar al acestei decizii şi, mai ales, asupra impactului negativ asupra independenței și chiar existenței sectorului cultural bucureștean. Orice motiv ar exista pentru retragerea atribuției ARCUB de acordare a finanțărilor, cerem Primăriei Municipiului București să îl comunice și să își justifice poziția, să deschidă un dialog cu operatorii culturali și să anunțe dacă există posibilitatea de revenire asupra deciziei.

Mai mult, această decizie nu a fost însoțită până în momentul de față de nicio justificare, este unanim dezaprobată de reprezentanții sectorului cultural și însoțită de temerea că, ajungând la Primărie, fondurile vor fi acordate discreționar, netransparent și pe bază unei competiții pur formale (sursă: suplimentuldecultura.ro).


„Primăria Capitalei continuă procesul de deprofesionalizare. Transferul bugetelor într-o zonă fără expertiză nu poate decât sa ne ducă cu gândul la un plan de gestionare a banilor discriminatoriu. Ar fi de preferat ca cei din conducerea Primăriei Bucureștiului să se abțină de la astfel de măsuri.” Oana Bogdan, moderatorul comunității Cultură, patrimoniu și turism.


Foto: Alberto Groșescu