Comunicate de presă

La aproape trei săptămâni după sesiunea plenară a Grupului de State împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO), Guvernul României a transmis, în sfârșit, la Strasbourg, autorizarea publicării raportului  privind modificările aduse legilor justiției. 

GRECO a publicat azi, cu promptitudine raportul:  (Versiunea in limba română: https://bit.ly/2qpVy0D)

Platforma România 100 constată că GRECO confirmă, prin concluziile acestui raport de evaluare, criticile aduse modificărilor legilor justiției de asociații ale magistraților și de societatea civilă din România. 

GRECO pune un diagnostic necruțător atât procesului legislativ, cât și rezultatelor acestuia: 

  • Transparența procesului legislativ trebuie crescută, prin îmbunătățirea regulilor privind dezbaterile, consultările și audierile publice, prin asigurarea unor termene adecvate pentru elaborarea, depunerea și dezbaterea amendamentelor, precum și prin limitarea utilizării procedurii de urgență în practica legislativă.
  • Există riscul unor ieșiri masive din sistemul judiciar, precum și cel al unui sistem de promovare arbitrar. Potrivit constatărilor GRECO, aproximativ 25% din numărul actual magistrati (în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 94 de judecători din totalul de 115) ar putea solicita pensionarea imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale. Aceste riscuri au fost ignorate în condițiile în care au lipsit studiile de impact.
  • Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție va determina conflicte de competență, putând limita atribuțiile DNA și DIICOT, slăbind în mod direct combaterea corupției și a criminalității în general. Există riscul ca această secție specială să fie folosită în mod abuziv pentru intervenții asupra unor dosare care implică funcționari sau demnitari de rang înalt. GRECO recomandă abandonarea creării acestei structuri de parchet.
  • Există riscul slăbirii statutului procurorilor prin suprimarea garanțiilor de independență și stabilitate a acestora.  
  • Lipsa de claritate în reglementarea drepturilor și obligațiilor magistraților, inclusiv în ceea ce privește incompatibilitățile, astfel încât GRECO recomandă evitarea creării unor surse noi de incompatibilități și conflicte de interese în rândul magistraților.  
  • Modificările  privind responsabilitatea judecătorilor și procurorilor pentru erorile judiciare nu oferă un nivel suficient de claritate și previzibilitate, astfel încât GRECO recomandă o revizuire atentă, pentru ca asemenea reglementări să nu devină o amenințare pentru independența justiției. 
  • În ceea ce privește numirea procurorilor șefi, GRECO recomandă definirea unei proceduri transparente, bazate pe criterii obiective, în care CSM să joace un rol mai important.  

Modificările aduse legilor justiției de coaliția PSD - ALDE sunt dăunătoare sistemului judiciar și capacității României de a combate în mod eficient corupția în toate formele sale. Mai mult, aceste modificări vor fi urmate de schimbări ale Codului penal și ale Codului de procedură penală care vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internațională. GRECO avertizează în concluziile acestui raport și cu privire la acest risc grav. 

GRECO indică autorităţilor române necesitatea obţinerii poziţiei Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările legislative din domeniul justiţiei. Platforma România 100 solicită din nou autorităților române competente sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările propuse de majoritatea parlamentară cu privire la legile justiţiei, la Codul penal şi la Codul de procedură penală.

Platforma România 100 solicită tuturor forțelor politice să oprească procesul de adoptare a modificărilor aduse legilor justiției. Prezentul proces legislativ este unul profund viciat de presiunile și interesele politice ale politicienilor cu probleme penale. Justiția din România merită legi bune, adoptate cu responsabilitate, după o dezbatere reală, în urma unor studii de impact. 

Foto: www.coe.int/en/web/greco