Comunicate de presă

Ministrul Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiției. România este stat membru al Consiliului Europei, iar ceea ce face ministrul Toader acum este echivalent cu sfidarea normelor și a instituțiilor internaționale.

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a finalizat raportul de evaluare ad-hoc cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiției asupra politicilor anticorupție din România. Acest raport a fost întocmit în urma vizitei delegației GRECO la București, în luna februarie. 

Din deciziile publicate ale reuniunii plenare a GRECO din 19-23 martie 2018, aflăm că au fost întocmite două rapoarte - unul pentru Polonia și celălalt pentru România - și că, în lumina concluziilor raportului pentru România, GRECO îl invită pe șeful delegației române să prezinte o informare scrisă, în următoarea reuniune plenară, cu privire la modificările aduse legilor justiției, informare care să vizeze atât aspecte instituționale cât și de drept/procedură penală. 

GRECO invită, de asemenea, autoritățile române să publice fără întârziere raportul ad-hoc și exprimă apreciere pentru că Polonia a dat deja undă verde pentru această procedură.

Regula GRECO spune că rapoartele devin publice după ce statele care fac obiectul evaluărilor autorizează publicarea. Cu alte cuvinte, România nu a făcut niciun pas în această direcție și nu a autorizat încă publicarea acestui raport, menit să aducă niște clarificări foarte importante cu privire la necesitatea, urgența, proporționalitatea și mai ales impactul modificărilor aduse legilor justiției din perspectiva luptei anticorupție. 

Înțelegem că pentru ministrul justiției evaluările Consiliului Europei, o instituție-pivot în consolidarea și garantarea valorilor demoratice, nu valorează nimic. Ele pot fi ignorate, în tandem cu lipsa de interes față de mesajele instituțiilor europene și față de standardele internaționale, atâta timp cât sunt servite interesele coaliției de guvernare PSD-ALDE. 

Tudorel Toader tratează cu o totală lipsă de respect Consiliul Europei, Comisia Europeană, partenerii strategici ai României și, în ultimă instanță, pe toți cei care au încredințat un mandat de încredere acestui guvern. 

Cerem ministrului Justiției să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiției. Dacă modificările inițiate sunt cele corecte și necesare, atunci nu are de ce să se teamă sau să evite momentul în care experții în reforme ai coaliției de guvernare se vor confrunta cu experții GRECO în evaluarea reformelor. Acest moment al adevărului nu poate fi decât benefic țării și legilor ei. Tăcerea ministrului Justiției este echivalentă cu fuga de responsabilitate.