Comunicate de presă

Coaliția PSD-ALDE schimbă prin Ordonanță de Urgență, netransparent și pompieristic, regimul unor pensii speciale pe care parlamentarii acelorași partide le-au aprobat, împotriva tuturor avertismentelor despre impactul lor bugetar dezastruos.

Platforma România 100 consideră necesară o reformă a întregului sistem de pensii speciale, care trebuie revizuit și reașezat pe baze echitabile, în concordanță cu posibilitățile reale ale bugetului public, ținând totodată seama de nevoile specifice ale unor categorii de angajați din sectorul public. Această reformă trebuie să urmeze unei dezbateri publice reale, transparente, cu toate categoriile de angajați vizate, în contextul mai larg al creării unui sistem de pensii echilibrat, sustenabil și just în România. 

Platforma România 100 respinge modul pompieristic și netransparent prin care coaliția PSD-ALDE modifică regimul pensiilor speciale. După ce a adoptat legi în interes pur electoral, atunci când avea nevoie să câștige voturile sau bunăvoința unor categorii de angajați din sistemul public, confruntată cu consecințele bugetare dezastruoase ale propriilor decizii, coaliția PSD-ALDE revine pripit asupra lor, culpabilizând beneficiarii acestor legi

Platforma România 100 subliniază că problema pensiilor speciale a fost declanșată și acutizată de aceleași partide, în Parlament, prin adoptarea unor legi populiste, fără acoperire bugetară.

Încercarea PSD de a-și ascunde responsabilitatea politică printr-o diversiune de culpabilizare a beneficiarilor legali ai propunerilor legislative votate de PSD demonstrează doar ipocrizia și neasumarea propriilor fapte și decizii ale acestui partid.

Platforma România 100 susține cu consecvență punctul de vedere pe care Guvernul Cioloș l-a avut în 2016 împotriva proliferării pensiilor speciale, inclusiv prin sesizarea la Curtea Constituțională a României, în două rânduri, a Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul Cioloș a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) care a admis că dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale. Pe 27 iunie 2016, Guvernul Cioloș a contestat a doua oară aceeași lege la CCR pentru că  din modificările parlamentarilor la lege nu reieșea clar cum ar fi urmat să fie finanțate aceste pensii și indemnizații speciale și, pe de altă parte, pentru că nu respectau principiul contributivității. CCR a dat dreptate Guvernului Cioloș și a doua oară, pe 23 septembrie, iar propunerea legislativă care stabilea acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali a fost declarată neconstituţională.

De asemenea, pe 19 septembrie 2016, invitat în Parlament, fostul premier Dacian Cioloș a atras atenția exact asupra pensiilor speciale: ”O exacerbare a pensiilor speciale, multe introduse prin proiecte votate de Parlament sau aflate pe ordinea de zi, riscă să pună în pericol sistemul de pensii“.