Comunicate de presă

Solicităm aprobarea de urgență a unei hotărâri de guvern privind interdicția utilizării detectoarelor de metale de către amatori în scopul descoperirii de artefacte.

 

Ne adresăm factorilor decizionali pentru luarea de urgență a unor  măsuri pentru protejarea patrimoniului arheologic și necesitatea instituirii unui moratoriu care ar interzice utilizarea detectoarelor de metale de către amatori până la reglementarea corespunzătoare a legislației în vigoare.


Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat vineri, 23 martie 2018, printr-o sentinţă definitivă într-unul dintre cele mai mari dosare ale traficanţilor de comori dacice, sustrase din Munţii Orăştiei - DOS. NR. 151/P/2005. De zece ani, mai mulţi braconieri şi traficanţi de comori dacice din Munţii Orăştiei au fost judecaţi la Deva şi apoi, la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru furtul unor artefacte descoperite în cetăţile dacice, evaluate la milioane de euro. Aceste activități ilegale au produs numeroase vandalizări și distrugeri de situri arheologice. Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în ultimul mare dosar al Aurului Dacic achitându-i pe inculpați.


Această decizie readuce în atenția publică efectele dramatice ale reglementărilor necorespunzătoare asupra protejării patrimoniului arheologic.

În ultimii ani au fost înaintate mai multe inițiative legislative menite să corecteze parțial aceste reglementări (Legea 182/2001, respectiv Ordonanța Guvernului 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și a legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului național mobil), dar care s-au dovedit ineficiente în fața rezistenței unei părți a clasei politice și a unei mici părți a opiniei publice, care susțin în mod iresponsabil braconajul arheologic.

Ministerul Culturii a încercat, prin instrucțiunea 2/2016, să clarifice unele imperfecțiuni ale sistemului legislativ în acest domeniu, dar care nu poate produce efecte juridice eficiente.

Cel mai recent demers în acest sens este proiectul de lege adoptat de Senat, dar încetinit în Camera Deputaților -  http://bit.ly/2Jdgtgf.


Statul român trebuie să recunoască faptul că legislația din domeniul protecției patrimoniului arheologic este necorespunzătoare, motiv pentru care solicităm aprobarea de urgență a unei hotărâri de guvern privind interdicția utilizării detectoarelor de metale de către amatori în scopul descoperirii de artefacte, până la reașezarea pe baze coerente a cadrului legislativ privind patrimoniul arheologic național. Numai în acest fel va fi posibilă o protecție reală și eficientă a patrimoniului arheologic din România, în spiritul prevederilor convențiilor europene.