Comunicate de presă

Platforma România 100 respinge ferm propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a trece Inspecția Judiciară sub controlul Consiliului de management strategic (COMS).

Ministrul Toader a declarat astăzi, 13 octombrie, că proiectul de modificare a legilor justiției „va cuprinde o dispoziție, propunere tranzitorie prin care [...] în șase luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi Inspecția Judiciară se organizează ca entitate, autoritate distinctă, autonomă. [...] Cel mai curand probabil eu voi propune ca Inspecția Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format și coordonat de către ministrul Justiției, dar din care face parte procurorul general al republicii, președintele sau președinta Inaltei Curți, președintele sau președinta CSM".

Platforma România 100 reamintește că o Inspecție Judiciară aflată în subordinea unui Consiliu coordonat de Ministerul Justiției și prezidat de ministrul Justiției nu poate fi considerată  „o entitate, autoritate distinctă, autonomă”.

Propunerea Ministrului Toader este o altă tentativă inacceptabilă de subordonare politică a Inspecției Judiciare, care nu modifică cu nimic esența propunerii inițiale.

Conform protocolului de înființare, COMS este un organ colegial consultativ, creat pentru asigurarea cooperării instituționale, din cu totul alte rațiuni decât coordonarea Inspecției Judiciare. 

Transmitem ministrului Toader că nu există variante mai mult sau mai puțin acceptabile de subordonare politică a justiției. Un stat de drept funcționează cu o justiție independentă și respectă principiul separării puterilor în stat.

Referințe: 

- Protocolul de înființare al COMS

- „Analiza funcțională a sectorului justiției din România”