Comunicate de presă

  • 3,5 miliarde de lei atâta ne costă incompetența guvernului PSD-ALDE. Bani din pensiile noastre
  • Pilonul II completează veniturile la pensionare pentru cei care acum au până în 45 de ani 
  • Prin “amputarea” sistemului de pensii private, Guvernul anulează o sursă de finanţare a investiţiilor în economia românească

Prin suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, în perioada 1 iulie-31 decembrie, Guvernul ia de la angajați aproximativ 3,5 miliarde de lei. În 2017, fondurile de pensii private au primit contribuții de 7,14 miliarde de lei (1,5 mld. euro) de la angajați, în urcare cu 21,4% fată de anul precedent.  

Naționalizarea pensiilor private este periculoasă pentru economie și pentru viitorul nostru. Guvernul a micșorat deja contribuția la pensia privată din salariul brut al participanților de la 5,1% la 3,75%. 

În România sunt peste 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții a fost de peste 7 miliarde de lei. 

 Pilonul II a fost creat încă de la început ca o completare a venitului la pensionare. Începând cu anul 2030, sistemul public va putea oferi o pensie din ce în ce mai mică, odată cu creșterea numărului de pensionari față de salariați. 

Proiecțiile demografice arată că în 15-20 ani, un salariat ar trebui să susțină aproape doi pensionari, o matematică imposibilă pentru pilonul de stat. De aceea, Pilonul II trebuie să fie cel care completează veniturile la pensionare pentru cei care acum au până în 45 de ani. 

“Sistemul de pensii private contribuie în mod substanțial la dezvoltarea economiei românești, investind peste 90% din active pe piețele financiare din România. Atât statul român, prin investițiile fondurilor de pensii în titlurile de stat și prin companiile de stat, dar și firmele private, implicit milioane de cetățeni români, depind de fondurile de pensii private”, a declarat Claudiu Vrînceanu, moderator al Comunității Tematice Economie și Antreprenoriat din cadrul Platformei România 100.  

Orientarea sistemului de pensii din România către pilonul 1 va conduce la imposibilitatea asigurării unor venituri decente la data pensionării generației active din prezent. România face parte din grupul celor zece țări a cărei populație va scădea cu mai mult de 15% pană în anul 2050. 

În cadrul Pilonului II de pensii acumularea contribuției are loc în conturile individuale ale angajaților. Alături de individualizarea contribuțiilor, care diminuează expunerea la riscuri cum ar fi politicile bugetare publice și evoluția demografică, fondurile de pensii administrate privat prezintă și particularitatea că sumele pot fi lăsate moștenire urmașilor în caz de deces.

 Platforma România 100 transmite un semnal de alarmă în contextul în care Guvernul Dăncilă “îngheață” un sistem în care pensile private oferă randamente mari, comparativ cu alte sisteme asemănătoare pe plan mondial. 

O analiză realizată de OECD în 2017 plasează Pilonul II din România pe locul 2 dintre 38 de state analizate în termeni de randamente reale (ajustate cu inflația) pentru perioada 2008-2016.