Comunicate de presă

Platforma România 100 condamnă ferm intervenția brutală și disproporționată a forțelor de ordine în timpul protestului Diasporei din 10 august 2018. Sute de oameni au fost răniți în timpul acestei intervenții ilegale și iresponsabile a autorităților. Sute de copii au inhalat gaze lacrimogene și alte substanțe degajate din avanposturile jandarmilor.

Îndemnăm toate persoanele care au devenit victime ale violenței trupelor Jandarmeriei să își apere drepturile prin acțiuni în justiție. În acest sens, facem cunoscuți pașii de urmat pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de încălcarea drepturilor cetățenești și care au pus în pericol sănătatea și viața protestatarilor pașnici.  

  1. Dacă vătămările suferite mai sunt încă resimtite (vânătăi, contuzii, dificultăți de respiratie, probleme cu vederea), puteți solicita eliberarea unui certificat Medico-legal de catre Institutul Național de Medicina Legală (Șoseaua Vitan-Barzesti, nr. 9-11, Sector 4, București).
  2. Completați plângerea penală, oferind detalii cu privire la modul in care ați fost vătămat/vătămată.
  3. Puteți depune plângerea, însoțită de certificatul medico-legal (dacă l-ați obținut), la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (București, str. George Georgescu, nr. 2).
  4. Veți fi audiat cu privire la fapta reclamata. Va încurajăm să colaborați cu organele de cercetare penală.
  5. Dacă doriți să obțineți despăgubiri pentru vătămările suferite, menționați în plângere că doriți să va constituiți parte civilă. 
  6. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail  justitie@ro100.ro.


Modelul de plângere penală poate fi găsit la adresa:http://bit.ly/2KMgjvM