Comunicate de presă

Platforma România 100 atrage atenția opiniei publice că,fără o consultare sau evaluare prealabile, actualul ministru al Educației ademis în bloc toți trei vicepreședinții Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). 

Printr-un ordin publicat luni în Monitorul Oficial, Ministrul Educației, Pavel Năstase, a schimbat din temelii structura Consiliului General al CNATDCU, respectiv structura și conducerile unor comisii de specialitate. Ministrul a înlocuit aproape o treime din Consiliul General, scoțând din joc experți recunoscuți în mediul academic pentru lupta lor împotriva plagiatului și a imposturii. Ministrul Pavel Năstase a și suplimentat structura consiliului General, nominalizând 8 membri noi.

De asemenea, una dintre cele mai importante comisii, cea de Științe Juridice, are din această săptămână un nou președinte, profesorul Viorel Roș de la Universitatea Nicolae Titulescu. Ministrul Năstase a decis să îl înlocuiască pe Mircea Bob, profesor la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, cel care a condus comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea.

Schimbarea președintelui comisiei de Matematică a produs revolta membrilor comisiei care și-au dat demisia în bloc.

În urma modificărilor operate în componența CNATDCU, academicianul Marius Andruh și-a înaintat demisia din funcția de președinte.

Amintim că, în 2016, după ani de zile fără o comisie independentă de analiză a doctoratelor cu suspiciuni de plagiat, a fost revizuit cadrul legislativ și procedural iar CNATDCU a fost operaționalizat. Selecţia cercetătorilor care fac parte din comisiile specializate de analiză a tezelor cu suspiciuni de plagiat s-a făcut transparent și s-au dat verdicte finale pe tezele de doctorat plagiate ale unor persoane publice.

Ce efecte va avea decizia Ministrului Pavel Năstase?

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare este instituția care elaborează și aprobă criteriile pentru cei care doresc să devină conferențiari și profesori universitari, adică resursa umană din toate universitățile românești. Tot CNATDCU aprobă comisiile și avizează procesul de acordare a titlurilor de doctor. Și, la fel de important, asigură controlul lucrărilor de doctorat, evaluând inclusiv sesizările de plagiat. Cu alte cuvinte, CNATDCU este instituția cheie care asigură respectarea standardelor de calitate atât în ceea ce privește resursa umană din universități, cât și respectarea normelor etice în cercetarea academică.

Anul 2016 a reprezentat un an de cotitură pentru învățământul superior românesc și pentru lupta împotriva imposturii academice. CNATDCU a fost numit în iunie 2016, în urma unui proces laborios și transparent de selecție, care a presupus nu doar depunerea candidaturilor din partea profesorilor și a cercetătorilor din țară și străinătate, dar și constituirea unor comisii de selecție care să asigure imparțialitatea procesului. Ulterior, CNATDCU s-a pronunțat asupra sesizărilor de plagiat sonore, proces care a reprezentat un pas esențial în asanarea învățământului superior românesc.

Platforma România 100 consideră decizia ministrului Pavel Năstase nejustificată, lipsită de transparență și menită să pună sub semnul întrebării întreaga activitate a CNATDCU. Atragem atenția că decizia poate avea efecte ireversibile asupra mediului universitar românesc, punând în pericol toate eforturile de recredibilizare a cercetării academice și, implicit, decreștere a calității educației universitare.

Platforma România 100 solicită abrogarea ordinului și cooptarea în cadrul consiliului a unor membri care se bucură de recunoaștere academică și integritate morală, criterii care au stat la baza selecției CNATDCU din 2016.