Comunicate de presă

UPDATE: OUG 41/2016 a fost adoptată în plenul Parlamentului în forma sa inițială. După ce s-a încercat modificarea ordonanței în Parlament în favoarea confortului administrației față de timpul petrecut de cetățean pe drumuri, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților deputatul USR Cătălin Drulă a susținut revenirea la textul de lege care obligă instituțiile publice să preia cazierul judiciar direct de la unitățile de poliție, cu acordul persoanei pentru care se fac verificările. 

Amendamentul propus de Cătălin Drulă, membru al Platformei România 100, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, astfel încât 264 de deputați au votat în final pentru o interacțiune mai ușoară a cetățeanului cu administrația publică și pentru scutirea cetățeanului de obligația de a depune cazierul la instituțiile statului. 

Platforma România 100 va monitoriza în continuare felul în care măsurile de simplificare a administrației publice sunt implementate. 


*******


Parlamentul României modifică sensul unor măsuri importante de simplificare în relația dintre cetățeni și administrația publică luate în 2016.

În plenul Camerei Deputaților se va vota azi legea de aprobare a ordonanței de urgență care a introdus, în anul 2016, măsuri de simplificare în relația dintre administrația publică și cetățean. Varianta supusă votului este cea cu modificările adoptate în cadrul comisiilor parlamentare și care pun iarăși cetățeanul pe drumuri. 

Potrivit noilor amendamente, certificatul de cazier judiciar nu va mai fi solicitat în mod obligatoriu de instituția publică unităților de poliție, cu consimțământul persoanei, ci doar facultativ, aplicarea măsurilor de simplificare rămânând la latitudinea instituției.

Pe 29 mai ordonanța de simplificare s-a dezbătut în ședința Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și a Comisiei juridice de disciplină și imunități din Parlament. La dezbatere au participat reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Interne. Amendamentele care au dus la eliminarea obligativității instituțiilor publice de a solicita direct de la unitățile de poliție extrasul de cazier judiciar au fost propuse în cadrul ședinței și votate de membrii celor două comisii. Din raportul comisiilor nu rezultă motivele care au stat la baza acestei decizii.

OUG 41/2016 modifica art. 20 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar astfel încât instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice solicită extras de pe cazierul judiciar, în baza consimțământului expres al persoanei pentru care se efectuează verificările specifice. Prin Legea nr. 247 din decembrie 2016, Parlamentul a modificat din nou legea cazierului judiciar, eliminând alineatul impus de ordonanța de urgență, introducând doar definiția extrasului de pe cazierul judiciar, ca document eliberat către instituții publice în baza consimțământului persoanei. Prin legea de aprobare a ordonanței, opțiunea de a pune sau nu cetățeanul să aducă cazierul judiciar devine a instituției publice astfel încât instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice pot solicita extras de pe cazier în baza consimțământului expres al persoanei.

OUG nr. 41/2016 a fost primul act normativ care a avut ca obiect debirocratizarea administrației publice în relația cu cetățeanul. Printre măsurile impuse de ordonanță se numără: eliminarea cerinței depunerii copiilor legalizate și a certificatului de cazier judiciar la instituții publice, transmiterea pe e-mail a copiei după cartea de identitate, diversificarea mijloacelor de plată și facilitarea plății mai multor taxe necesare înmatriculării autovehiculului în același loc.