Comunicate de presă

Populația și micile firme vor achita nota de plată a proastei guvernări PSD-ALDE

Administrarea defectuoasă a țării sub guvernarea PSD-ALDE, cu politici macroeconomice total nepotrivite momentului de creștere economică puternică, anulează câștigurile populației prin inflație și depreciere, sperie investitorii prin instabiliatea fiscală, crește decalajele sociale și taie accesul multor oameni la serviciile de sănătate. Și riscul e ca această situație să se înrăutățească. Fără o coordonare a politicilor monetare și fiscale, oamenii se vor trezi cu mai puțini bani, pe de o parte erodați de creșterea prețurilor, pe de altă parte de o monedă mai slabă. Concret, inflația va "mușca" din veniturile oamenilor, forțându-i să reducă consumul. Rambursarea creditelor va deveni mai costisitoare și mai împovărătoare.

Din păcate, în momentul de față, sub impulsul populist, nici politicile fiscale, nici cele bugetare nu acționează pentru reducerea dezechilibrelor (deficite interne și externe) astfel încât consumul să se tempereze. Sub presiunea factorului politic, politică monetară încetează a mai fi contraponderea pentru cea fiscal-bugatera neadecvată, prociclică. Atacul la independența băncii centrale este virulent. Presiunile asupra BNR și-au spus cuvântul. Decizia de creștere a ratei dobânzii de politică monetară era considerată inerentă de către toți specialiștii. 

Cât despre politică bugetară, filozofia este simplă: România condusă de Guvernul Dăncilă cumpără "pe caiet". Deficitele bugetare ridicate din 2017 și 2018 (prognoză) arată clar că statul, guvernul, a aruncat în piață  zeci de milarde de lei pe care nu îi avea și pe care i-a împrumutat. Banii iluzorii au ajuns în special în consum, în produse autohtone sau de import. Acest consum pe datorie a condus imediat la apariția inflației și a deprecierii monedei. Atât creșterea prețurilor, cât și deprecierea monedei sunt debușeele imediate ale unei economii prost administrate, în care s-au creat dezechilbre macroeconomice. Și pentru că sunt legi economice, inflația și cursul de schimb nu pot fi reglementate prin ordonanță de urgență și nu pot fi acoperite la nesfărșit de BNR. Ele se manifestă în economie și îi afectează pe toți cetățenii, dar în special pe cei mai vulnerabili. 

România este singură țară din regiune care se confruntă cu deficite bugetare și externe (de cont curent) atât de mari în această perioadă. O politică fiscal-bugatra responsabilă în țări din regiune precum Cehia, Polonia și Bulgaria cu deficite bugetare și de cont curent reduse sau chiar cu surplus în 2017 și 2018 (prognoza) și investiții în creștere au avut ca efect inflație scăzută și aprecierea monedei (în Polonia și Cehia).