Comunicate de presă

UPDATE: După ce Platforma România 100 a cerut clarificări, prim-ministrul Mihai Tudose a recunoscut azi că există o problemă de legalitate pentru acordarea burselor medicilor rezidenți începând cu această lună și că Guvernul caută acum o soluție. ”Cu doamna ministru Olguţa Vasilescu am vorbit dimineaţă ca până joi să avem în şedinţa de guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse. Le vom tranşa săptămâna aceasta joi în şedinţă de guvern. Dacă este nevoie da (Guvernul va adopta o OUG – n.r.). Vom găsi un mod de a implementa acest act, dacă nu, chiar putem vorbi de o sesiune extraordinară a Parlamentului”, a explicat premierul Mihai Tudose. 
De asemenea Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat în problema tăierii burselor rezidenților: ”Mai și greșim, a fost o scăpare”.

COMUNICATUL INIȚIAL:

Platforma România 100 cere lămuriri și clarificări ministrului Sănătății și ministrului Muncii pentru situația semnalată de mai mulți medici rezidenți care au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. În acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse.

Practic, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament (prin Legea  nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanța de Urgență  nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea că ”medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei”.

Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menținerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor însă bursa rezidenților nu este însă venit asimilat salariului.

Dacă este o eroare aceasta trebuie corectată de urgență. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija față de medici și cu faptul că aceștia trebuie să rămână în țară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenței acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate și pentru România”, declară Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și membru fondator al Platformei România 100.

În sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenți, potrivit datelor Ministerului Sănătății. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate.