Comunicate de presă

Platforma România 100 lansează împreună cu USR siteul proiectului de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică, Comisia de Tăiat Hârtii 2, la adresa www.comisiadetaiathartii.ro. Pe această platformă pot fi făcute, începând de azi, propuneri noi de debirocratizare.

Proiectul continuă inițiativele Guvernului Cioloș de reducere a birocrației statului în relația cu cetățeanul la care se adaugă propuneri ale firmelor care se confruntă cu procese inutile în interacțiunea cu administrația.

Sesizările primite de la cetățeni în 2016 au fost analizate și au fost transformate în măsurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 și prin câteva hotărâri de guvern și ordine de miniștri. 

Printre măsurile cele mai importante în vigoare sunt:   

  • eliminarea obligației de a depune copii legalizate sau cazierul judiciar în relația cu administrația publică,
  • diversificarea și unificarea taxelor aferente înmatriculării, respectiv întocmirii pașaportului,
  • introducerea unor măsuri de informatizare și comunicare cu cetățeanul prin mijloace electronice.

Simplificarea procedurilor birocratice este o necesitate prin care un stat își arată respectul cuvenit față de cetățeni​. ​Debirocratizarea trebuie să continue ca un exercițiu de presiune și de acțiune politică și civică”, afirmă Dacian Cioloș, președintele Platformei România 100.


Cum funcționează proiectul

Pe siteul www.comisiadetaiathartii.ro pot fi introduse sesizări despre proceduri inutile/costisitoare. Sesizările sunt analizate de voluntarii Comisiei de Tăiat Hârtii 2 și sunt transformate în diverse acțiuni, precum interpelări parlamentare, proiecte de legi ce vor fi propuse de parlamentarii USR, propuneri de simplificare adresate administrației publice, presiune civică asupra instituțiilor.

Echipa de proiect e formată exclusiv din membri și voluntari USR și România 100 care au ales să se implice pentru schimbarea relației dintre noi și stat. 

Sătul până peste cap de guvernele care taie frunză la câinii birocrației, am decis să ajut la tăiatul de hârtii pentru noi toți”, spune Andrei Mărculescu, unul dintre voluntarii CTH2.