Comunicate de presă

Guvernul întârzie să implementeze măsuri care să ușureze modul firmelor de a face afaceri iar România retrogradează în topurile țărilor care pun piedici inutile antreprenorilor. Un studiu care face înconjurul presei locale și internaționale plasează România, în primul an de guvernare PSD-ALDE, în grupul celor mai complicate țări din lume pentru antreprenori, din perspectiva legislației fiscale, alături de țări ca Venezuela, recunoscută de altfel ca fiind cea mai riscantă destinație pentru investiții din piețele emergente. 

Astfel, potrivit unui top realizat de TMF Group, firmă specializată în consultanță pentru investitori, țara noastră se clasează, la nivel mondial, pe locul 17 în clasamentul țărilor complicate pentru afaceri, dintr-un total de 94 de state analizate, deși anul anterior era pe poziția 54. Poziția mai bună de anul trecut se datorează predicibilității fiscale din anul 2016, iar deteriorarea mediului în care antreprenorii și investitorii își desfășoară activitatea se explică mai ales prin efectele “Revoluției Fiscale” instaurate de Guvernul PSD-ALDE. 

Spre comparație, Bulgaria se poziționează pe locul 65, fiind statul cu cea mai simplă fiscalitate din Europa Centrală și de Est. 

Revoluția Fiscală lansată de guvern generează efecte negative în rândul rândul investitorilor români și străini. Studiul TMF Group confirmă o tendință larg răspândită în mediului de afaceri, cel care creează locuri de muncă noi pentru cetățeni: percepția mediului de business asupra evoluției fiscalitătii din România s-a deteriorat, iar trendul este de accentuare a percepției negative: mai mult de jumătate dintre investitori apreciază evoluția sistemului fiscal ca fiind în degradare, spre deosebire de un sfert dintre aceștia, anii anteriori. 

“Revoluția Fiscală a generat nesiguranță și impredictibilitate în rândul investitorilor. Degradarea percepției mediului de afaceri este explicată, în primul rând, de maniera în care se poartă așa zisul dialog despre politicile fiscal în ultimul an și abia apoi de modificările legislative și fiscale care au debusolat mediului de afaceri. Asta se traduce prin plasarea României în grupul celor mai complicate tări din lume pentru business, iar pentru cetățeni înseamnă mai puține oportunități, mai puține locuri de muncă”, a declarat Claudiu Vrînceanu, Moderator al Comunității Tematice Economie și Antreprenoriat din cadrul Platformei România 100.  

Mai mult, la nivel de percepție, care de cele mai multe ori se transformă în inacțiune, nouă din zece oameni de afaceri se plâng că schimbările legislative le afectează planurile de business. Lucru confirmat de altfel și de dinamica investițiilor străine directe, care sunt în scădere cu 3,17%, în primele luni din acest an. 

Un alt exemplu este cel prin care modificările Codului Fiscal au afectat firmele create de antreprenorii debutanți, firmele SRL-D, așa cum Platforma România 100 avertiza încă din luna noiembrie a anului 2017. Practic, transferul contribuției la angajat face inutilă înființarea acestui tip de firme, iar cei care le-au înființat trebuie să plătească acum salarii mai mari angajaților. 

În opinia Platformei România 100, asigurarea stabilitătii și a predictibilitătii fiscale este un principiu esențial pentru dezvoltarea economică a țării. Să nu uităm ca un mediu de afaceri privat sănatos și predictibil, cu antreprenori încurajați să dezvolte afaceri si să creeze unele noi înseamnă locuri de munca stabile, înseamnă locuri noi de muncă, deci bani care se întorc în consum sustenabil, bazat pe productivitate.