Comunicate de presă

Guvernul PSD-ALDE a anunțat triumfător în această săptămână că va sprijini mediul de afaceri și va atrage investiții străine prin implementarea unei scheme de ajutor de stat. Schema există încă din 2014, dar ”guvernele Dragnea” au lăsat-o fără buget de mai bine de un an și jumătate. Actualul guvern o relansează însă elimină grila de punctaj care direcționa investițiile în zonele sărace, instituie un mecanism netransparent de acordare și scade nivelul investițiilor de la 10 la 3 milioane de euro. 

Deciziile haoticului Guvern PSD-ALDE au condus deja la scăderea considerabilă a nivelului investițiilor străine directe în România, de la 2.7% din PIB în 2016 la 2.4% din PIB în 2017

De când alianța PSD-ALDE este la guvernare, nu a fost acordat niciun ajutor de stat pentru realizarea de investiții sau crearea de locuri de muncă. Coaliția ignoră sau amână decizia de a ajuta investitorii invocând mereu o “viitoare rectificare bugetară” salvatoare care nu mai vine. 

Platforma România 100 reamintește că în anul 2016 Guvernul Cioloș a modificat această schema de ajutor de stat pentru a direcționa investițiile către zone din România mai puțin dezvoltate, realizarea de investiții în județe cu PIB sub media pe țară fiind punctate suplimentar. Chiar și Ministrul Muncii și Justiției Sociale din Guvernul PSD-ALDE, Olguța Vasilescu, declara anul trecut ca “statul român ar trebui să oblige companiile care primesc ajutoare de stat să meargă în județele cu șomaj mare”. 

Ce face Guvernul PSD-ALDE in iunie 2018? Amână și renunță să dezvolte cele mai sărace zone, adică elimină exact grila de punctaj prin care investițiile erau direcționate către județele mai puțin dezvoltate și instituie un mecanism de tipul “primul venit/primul servit”. Astfel, nu se mai pot finanța cu precădere proiectele care au o valoare adăugată mai mare, pe baza unui punctaj comunicat și verificat în mod transparent - implementat în 2016 - ci va fi doar un concurs “dosar-viteza” în care câștigă cei care se descurca cel mai bine sa pună pe masa de la minister dosarul de proiect. 

O altă modificare pe care Platforma România 100 o consideră de neînțeles, dacă urmăm logica economică și nu doar propaganda politică, este scăderea nivelului investiției, de la 10 la 3 milioane de euro, mai ales în condițiile în care schema se adresează „investițiilor cu impact major în economie”. Astfel ”impactul major” se micșorează. 

***

Precizăm și că în decembrie 2016 Guvernul Cioloș a demarat programul “Scale UP” având ca obiectiv susținerea proiectelor de investiții cu o valoare de cel puțin 1 milion de euro. Din bugetul total al respectivei scheme mai mult de o treime urma să fie alocată în mod egal și distinct către investiții realizate în 3 zone cu semnificative probleme legate de rata șomajului și de nivelul de dezvoltare: Valea Jiului, zona Roșia Montană - Munții Apuseni și comunităților marginalizate din Moldova. Această schemă nu a primit niciodată bugetul alocat și Guvernul PSD-ALDE a refuzat cu obstinație implementarea ei, ignorându-i complet beneficiile.

Platforma România 100, așteaptă cu interes ca Guvernul PSD-ALDE să anunțe trei lucruri esențiale pentru această schema de ajutor de stat:

(1) bugetul aferent anului 2018 alocat efectiv prin legea de rectificare bugetară,

(2) data de deschidere a sesiunii de depunere a aplicațiilor

(3) modul de evaluare și departajare între cele probabil câteva sute de companii ce așteaptă aceasta oportunitate de finanțare de aproape 2 ani de zile.