Comunicate de presă

Platforma România 100 condamnă modul în care premierul Viorica Dăncilă a schimbat joi componența Consiliului Economic și Social (CES), structură care avizează proiectele de lege elaborate de Executiv. Astfel, dintre cei 15 reprezentanți ai societății civile din CES, 13 au fost înlocuiți, la propunerea formulată în luna iunie de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Au fost menținuți în funcție doar reprezentanții Asociației Municipiilor și ai FACIAS, fundație înființată de Dan Voiculescu.

Oana Țoiu, moderator al comunității tematice Politici Sociale din Platforma România 100 și fost secretar de stat în Ministerul Muncii a declarat:   

„Organizațiile non-guvernamentale reprezintă adesea vocea beneficiarilor lor, iar asta este vital în procesul de consultare, avizare și amendare a actelor normative, ele pot, așa cum au făcut-o de multe ori, semnala erori în legi sau probleme înainte să fie simțite pe pielea românilor. Ieri, 13 din 15 organizații au fost eliminate fără a se respectă procedura de revocare și fără nicio comunicare anterioară, după voia și pixul doamnei Dăncilă, deși mare parte dintre acestea erau reprezentate de profesioniști respectați în domeniile lor, cu o carieră și o expertiză mult peste a doamnei premier. 

Este inacceptabil ca, într-o țară cu jumătate din populație în mediul rural, să elimini peste noapte reprezentanții cooperativelor agricole, este inacceptabil să elimini reprezentanții pensionarilor și să scoți o organizație cu 1,4 milioane de membrii, organizația cu cea mai mare reprezentare din țara, CARP Omenia; nu este acceptabil ca vocea unor generații care au construit și muncit pentru țara asta să nu mai aibă loc la masă, nici măcar consultativ, e absurd. Dialogul cu societatea civilă ar trebui crescut, este o sursă de expertiză și consultare cu beneficiarii care poate îmbunătăți legile și reduce erorile acestora. Procesul trebuie să aibă componente transparente de selecție, altminteri oamenii de bună credința nu vor putea ține piept valului de legi proaste dacă pot fi revocati oricând, peste noapte, la cererea unui ministru nemulțumit.”