Comunicate de presă

Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților a adoptat ieri raportul cu privire la OUG 64/2016, introducând printr-un amendament un monopol de stat în privința tranzacționării gazelor naturale în România, prin anularea de facto a unei licenței acordate unui operator privat.

Platforma de tranzacționare care își va pierde licența de funcționare acoperă în acest moment aproape 60% din tranzacțiile cu gaze naturale din România, în timp ce platforma operatorului de stat căreia i se încredințează această activitate în regim de monopol nu a reușit, în ultimele opt luni de zile, să desfășoare aproape nicio tranzacție. 

Amendamentul adoptat astăzi de Comisia de Industrii stă la baza uneia dintre cele mai periculoase acțiuni de după 1989 de suprimare a inițiativei private și a liberei concurențe în România. Adoptarea acestui amendament poate reprezenta un potențial precedent legal. 

Am luat notă, de asemenea, cu extremă îngrijorare, de comunicatul principalelor asociații de profil din sectorul gazelor naturale, care atrag atenția că actualele modificări aduse de parlamentari pun în pericol realizarea proiectului de exploatare a gazelor naturale în Marea Neagră.

Apreciem că aceste acțiuni, care periclitează interesele de securitate energetică ale României, trebuie tratate cu maximă atenție și astfel de derapaje trebuie combătute cu toată vigoarea. Adresăm pe această cale un apel către membrii responsabili ai Parlamentului să respingă modificările la Ordonanța 64/2016 și să prevină astfel instalarea unei stări de incertitudine în sectorul gazelor naturale din România.

Interesele naționale nu sunt monopolul unui grup parlamentar și nu pot fi modificate după cum cer interesele particulare ale unor persoane aflate temporar în niște funcții. Apreciem poziția Ministerului Energiei, care a continuat să susțină forma inițială a Ordonanței 64/2016, în ciuda faptului că interesului național pare a fi fost cedat unor persoane dispuse să-l manevreze într-o direcție contrară.