Comunicate de presă

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a dat astăzi o nouă lovitură democrației parlamentare din România. Decizia majorității  de a modifica Regulamentul Camerei Deputaților trădează încă o dată modul de acțiune al acesteia: revizuirea unor aspecte aparent minore, insesizabile, dar care odată puse la un loc transformă România într-un stat iliberal, bazat pe o conducere autoritară. 

Platforma România 100 monitorizează pas cu pas toate aceste modificări, dezvăluind intențiile PSD-ALDE-UDMR.

Ce s-a întâmplat mai exact astăzi?

În majoritatea statelor democratice, procedura adoptării unui act normativ presupune două principale etape: votul consultativ al comisiilor de specialitate (denumit, în cazul României, aviz pozitiv sau negativ) și, ulterior, votul decisiv al plenului. Indiferent de opinia membrilor comisiei, plenul are întotdeauna ultimul cuvânt.

Astăzi, la inițiativa lui Eugen Nicolicea (PSD) și a lui Marton Arpad (UDMR), Camera Deputaților a hotărât ca această regulă nu se mai aplică și în cazul său: în viitor, plenul nu va mai vota (și nici măcar nu va mai dezbate) amendamentele cu privire la care comisia a adoptat anterior un aviz negativ decât în situația – cu totul excepțională – în care respinge în prealabil toate amendamentele care primiseră aviz pozitiv în comisie. Mai mult, odată ce un singur amendament care a primit aviz negativ este adoptat în plen, dezbaterea cu privire la toate celelalte amendamente este abandonată, acestea fiind automat respinse. 

PSD-ALDE-UDMR transformă astfel comisiile parlamentare într-un adevărat legiuitor, limitând rolul plenului Camerei Deputaților în procedura legislativă, cu încălcarea flagrantă a Constituției României. Printr-o astfel de măsură, majoritatea parlamentară transmite un mesaj simplu: îi este teamă. Îi este teamă de dezbaterea parlamentară, de opinia publică și de proteste. Îi este teamă de cetățenii României.