Comunicate de presă

Primăria Capitalei a introdus azi pe ordinea de zi suplimentară - netransparent și fără o dezbatere publică - un proiect de hotărâre prin care susține că rezolvarea problemei de termoficare a orașului București stă în achiziționarea pachetului integral al producătorului de energie și agent termic ELCEN. 

O instituție cum e Primăria Capitalei nu a reușit în mai bine de 20 de ani să țină pe linia de plutire propria regie destinată agentului termic, iar acum dorește să se implice în managementul unui colos energetic cum este ELCEN. Decizia de a achiziționa acțiunile producătorului de energie electrică și agent de termoficare arată fie ca o potențială naivitate managerială, fie dorința de a acoperi pierderile din zona de termie cu posibile venituri din producția de energie.

Conform declarațiilor publice, făcute în cadrul Consiliului General al PMB, prețul pentru pachetul de acțiuni ar fi de 155 de milioane de euro, valoare estimată conform actelor contabile ale ELCEN. De subliniat este faptul, mai puțin cunoscut, că ELCEN deține în București terenuri uriașe, unele în zone centrale, care cel mai probabil ar trebui evaluate din nou deoarece este foarte posibil ca doar valoarea lor să depășească cu mult prețul acțiunilor pe care Primăria ar fi dispusă să îl plătească. Chiar dacă legal, tranzația poate fi efectuată așa cum a fost ea descrisă, ne-am putea afla în situația în care o companie și bunuri ale statului român să fie cedate administrației locale la un preț cu mult mai mic decât cel real. O astfel de situație ar fi incorectă pentru bugetul statului român și ar crea o discriminare pozitivă și nejustificată administrației locale din București.


Pe de altă parte, ELCEN este pe lângă producător de agent termic și un important jucător în piața de energie. Prin faptul că Primăria Capitalei va achiziționa acțiunile companiei se poate schimba peste noapte structura pieței de energie, motiv pentru care autoritățile locale ar trebui să explice mai clar de ce este interesată Primăria să devină din administrație locală un jucător pe piața de energie națională și, eventual, chiar exportator de energie. Deși tranzacția pare că a ajuns extrem de aproape de finalizare, Ministerul Energiei nu a încercat să ofere nici un fel de explicație asupra acestei situații, prin care o primărie devine peste noapte un actor cheie al sistemului energetic național.

Există o soluție mult mai eficientă de rezolvare a problemei termoficării orașului București pe care însă nici administrația locală și nici Ministerul Energiei nu au luat-o în calcul. Ținând cont de potențialul enorm al pieței de termoficare din Capitală, cu mai mult de jumătate de milion de apartamente conectate la rețeaua centralizată, cele două instituții publice pot să formeze o companie nouă care să ducă la o construcție a sistemului de termoficare în mod corect, folosindu-se infrastructura existentă și disponibilitățile financiare la îndemână care pot fi îndreptate către modernizarea rețelelor în loc să se plătească acțiuni de la o entitate publică la alta.

Condiția necesară este în acest caz decizia clară de a lista noua construcție economică la bursă astfel încât să se poată atrage finanțări din piață pentru modernizarea rețelelor. Procedura asigură și o transparența ultra-necesară unui domeniu de activitate tarat în trecut de  decizii care mai de care mai obscure sau mai dubioase.


Alegerea de a achiziționa acțiunile ELCEN de către Primăria Capitalei nu rezolvă în nici un fel problema termoficării, creează un mamut economic aproape imposibil de gestionat de o instituție cum e PMB și riscă să transforme un entuziasm nejustificat într-o situație de incertitudine pentru  aprovizionarea cu agent termic a celui mai mare oraș din România.