Comunicate de presă

Coaliția majoritară PSD - ALDE acționează tot mai clar - direct sau prin interpuși - pentru deteriorarea gravă a condiției magistratului în România.  Magistrații sunt percepuți de actuala putere ca o piedică serioasă în calea ofensivei de capturare a statului. 

În această cheie trebuie înțelese evoluțiile recente, legate de eliminarea din Ministerul Justiției a unor magistrați detașați, care au avut și au un rol-cheie în direcțiile de conținut ale Ministerului Justiției (Direcția Avizare Acte Normative, Direcția de Afaceri Europene și Drepturile Omului sau Corpul de control al ministrului). Ceea ce deranjează actuala putere este că un magistrat are un nivel de independență profesională care îl face mai puțin vulnerabil în fața decidenților politici sau a presiunii politice, atunci când este cazul. 

Campania neconcludentă pe tema arhivei SIPA pare să vizeze același scop - fragilizarea imaginii magistraților români, a magistraturii ca putere în stat, prin aruncarea unui val de suspiciune generalizată cu privire la deciziile luate de aceștia, în special în dosare de mare corupție. Faptul că persoane cu înalte responsabilități în stat contribuie la inducerea acestui val de neîncredere în magistrații români este o dovadă de iresponsabilitate politică și este de natură să producă daune majore de imagine justiției din România. 

Consecința gravă a acestui comportament este menținerea magistraților sub amenințarea dezvăluirii unor informații culese de foștii lucrători ai SIPA, despre care nu există garanții de veridicitate.

În sfârșit, cercul presiunilor asupra independenței magistraților s-ar putea strânge în curând prin promovarea unui proiect privind răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor într-o formă menită să afecteze grav capacitatea magistraților de a lua decizii strict în conformitate cu legea. 

Platforma România 100 avertizează că democrația constituțională și statul de drept nu pot supraviețui în condițiile în care magistraților le este afectată grav independența prin presiuni politice și prin campanii de presă cu scop de intimidare.