Comunicate de presă

În mai puțin de o lună asistăm la al doilea accident mortal în minele din Valea Jiului. Doi mineri au murit la Lupeni acum trei săptămâni și unul astăzi în mina de la Uricani. Ambele mine erau în procedură de închidere. Primul nostru gând este să fim alături de familiile celor care și-au pierdut viața, azi și acum 23 de zile.

Cei care conduc astăzi minele dar și politicienii locali par să nu înțeleagă că orice greșeală se plătește în vieți omenești. Cu totală lipsă de responsabilitate vorbesc despre viitorul mineritului în timp ce seria de accidente tragice continuă fără ca măsurile de protecție a vieții minerilor să fie implementate.

Directorii care declarau în presă că “pe propria răspundere” orice activitate minieră poate continua sunt responsabili și trebuie să își asume vina pentru proasta gestiune a securității în subteran și pentru aceste accidente. De asemenea, sindicatele care au semnat pacte politice cu guveranții trebuie să explice oamenilor pe care-i reprezintă ce măsuri de securitate pentru coborârea în subteran au negociat. Politicienii locali și cei pe care cetățenii din Valea Jiului i-au trimis ani la rândul în Parlamentul României, și sub ochii cărora companiile de minerit au fost devalizate trebuie să explice ce au făcut pentru mineri în anii din urmă.

La 1 ianuarie 2016, Complexul Energetic Hunedoara acumulase 1,5 miliarde de lei datorie. Într-un caz fără precedent, am ajuns să considerăm importurile de cărbune în Valea Jiului ca fiind o virtute, în timp ce minerii români își pun viața în pericol în subteran. În ultimii doi ani am folosit doar cărbune romănesc și acest lucru nu a dăunat sistemului energetic național. Am atras atenția în mod repetat că avem o problemă de management a resurselor în general și în 2016 am început primele reforme în sistem. Mineritul românesc este în continuare vital pentru sistemul energetic, poate să-l susțină în momentele dificile pentru România, dar nu poate să facă față obișnuinței de a fi gestionat defectuos și chiar dezastruos în unele cazuri. Importurile de cărbune, necesare după cum ne asigură guvernanții, sunt astăzi recunoașterea neputinței.

Acest fapt arată un eșec de proporții, mai ales când doi secretari de stat de la Ministerul Energiei provin din sau se declară susținători ai sectorului carbonifer. 

Nu cu sloganuri gen “programul de guvernare PSD este strategia energetică a țării” se conduce sistemul energetic național ci cu grijă pentru viețile minerilor, indiferent dacă sunt votanți ai unui partid sau altul.

Platforma România 100 adresează Guvernului și Ministrului Energiei câteva întrebări privind situația din Valea Jiului:

  1. Cine poartă responsabilitatea repolitizării organismelor de conducere a companiilor din minerit, mai ales prin readucerea în funcții a celor care fuseseră înlăturați la 1 ianuarie 2016, când se constata dezastrul de proporții din sectorul huilei?
  2. Anul acesta ITM a efectuat peste 180 de controale la societăți de profil, aplicând zeci de avertismente și amenzi. Cum au fost corectate aspectele defectuoase? Ce răspuns au primit semnalările de presă privind materialul de siguranță defectuos livrat în mine?
  3. În contextul în care s-a hotărât modificarea planurilor de restructurare a CEH, ce măsuri clare s-au luat pentru asigurarea exploatării în siguranță a minelor?
  4. Sunt astăzi mai importante promisiunile politicienilor din Valea Jiului decât viața oamenilor?

De asemenea, cerem prim-ministrului Mihai Tudose să-l demită de urgență pe secretarul de stat din Ministerul Energiei care se ocupă de sectorul minier. Este un gest de demnitate și asumare după două accidente mortale în mină într-o singură lună.