Comunicate de presă

Curtea Constituțională confirmă, prin decizia de astăzi, că a devenit un instrument politic și este necesară o reformă profundă care să redea prestigiul și independența acestei organizații.

Majoritatea judecătorilor Curții Constituționale a constatat astăzi existența unui conflict de natură constituțională între Președintele și Guvernul României și a solicitat Președintelui revocarea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, astfel cum a cerut anterior ministrul justiției.  

Judecătorii Curții Constituționale omit un aspect esențial: procedura privitoare la revocarea procurorului șef al DNA a inclus și obținerea poziției Consiliului Superior al Magistraturii, organ reprezentativ al magistraților din România. Acesta s-a pronunțat ferm împotriva revocării procurorului șef al DNA, respingând toate argumentele aduse de ministrul justiției. Potrivit ultimei decizii CCR, Președintele României trebuie să ignore poziția CSM, coordonator al justiției din România, favorizând poziția unei persoane desemnate politic în funcția de ministru.

Platforma România 100 consideră că decizia anunțată astăzi arată mai clar ca niciodată că sistemul de desemnare a judecătorilor Curții Constituționale trebuie modificat fundamental. Nu este acceptabil ca instanța constituțională, arbitru al vieții politice, să fie compusă din foști parlamentari, dispuși să susțină în orice moment pozițiile partidului care le-a susținut numirea. 

Poziția de judecător constituțional trebuie să fie una dintre cele mai importante demnități ale statului român și să se bazeze pe fidelitatea față de Constituție, iar nu pe obediența față de partid.