Comunicate de presă

Miniștrii coaliției aflate la guvernare continuă să mintă în legătură cu realizările guvernului tehnocrat, la aproape doi ani de când conduc executivul și după ce au fost schimbate două guverne incompetente ale PSD-ALDE. În cadrul conferinței de presă susținute în data de 31 iulie, ministrul Mediului a acuzat guvernul tehnocrat pentru situația haotică din acest domeniu.

În mod involuntar, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, recunoaște că la plecarea PSD de la guvernare, în anul 2015, a lăsat o situație dezastruoasă în ceea ce privește Mediul. Domnia sa încearcă apoi să arate că guvernul tehnocrat a fost ineficient în soluționarea problemelor lăsate de PSD, uitând însă faptul că a preluat mandatul de la colegul său de guvernare, ex-copreședintele ALDE, Daniel Constantin. Însă toate afirmațiile sunt menite doar să inducă în eroare sau să prezinte realizări false ale domniei sale. 

“Îi recomandăm doamnei Gavrilescu să uite de greaua moștenire tehnocrată și să se concentreze pe soluții. Acest gen de declarații la un an și jumătate de guvernare pesedistă nu vor compensa pagubele aduse românilor de incompetență și superficialitate” a declarat Dacian Cioloș. 


Pe scurt, în timpul guvernării tehnocrate, echipa ministrului Mediului de atunci a reușit, printre altele:

● să pregătească 13 programe de finanțare, care ar fi trebuit doar lansate de Guvernul PSD-ALDE. Printre acestea se află și Programul „Casa Verde” (1), reactivat în mandatul guvernului tehnocrat, după o pauză de 5 ani, astfel că guvernul actual se poate acum lauda cu 12.000 de solicitări înregistrate. 

● să pregătească un proiect de act normativ prin care să mențină controlul poluării generate de mașini uzate. Dar actul normativ nu a fost aprobat de actualul Guvern, iar poluarea generată de mașini s-a accentuat în mod semnificativ. (2) 

● să elaboreze Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și să-l lase spre adoptare actualului Guvern.(3) Dar Grațiela Gavrilescu, actualul ministru al Mediului, este ocupată cu măsuri impuse prin Ordonanțe de Urgență, dintre care OUG 74/2018 diminuează semnificativ eficiența instrumentelor economice recomandate de Comisia Europeană pentru modernizarea gestionării deșeurilor în România și utilizează conceptul de Economie Circulară pentru introducerea unei noi taxe.

● să elaboreze procedura de intervenție rapidă SUAS sub forma unui „Ghid de Acțiune” pentru instituții și organizații responsabile cu gestionarea incidentelor și situațiilor de urgență generate de animale sălbatice la nivel județean, procedură ce ar fi trebuit adoptată în următoarea guvernare. Nu, această procedură nu a fost realizată în actuala guvernare!

● să realizeze cadrul legal necesar înființării Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Doamna ministru se laudă cu faptul că a înființat ANANP, dar omite să spună că nu a fost inițiativa dânsei și că, din păcate, majoritatea celor 60 de angajați aduși guvernarea PSD - ALDE în această structură nu au nici un fel cunoștințe legat de arii protejate, iar de experiență practică nici nu poate fi vorba. În schimb, acum câteva zile a decis, prin OUG 75, să îndepărteze din sistemul de arii protejate peste 700 de experți de la organizații neguvernamentale și alte entități private sau de stat și să-i înlocuiască cu cei 60 de angajați ANANP, care abia încep să se familiarizeze cu abc-ul administrării ariilor protejate.

Doamna ministru se mai și laudă cu realizări care nu îi aparțin. De exemplu, planurile de management pentru speciile urs și lup  au fost inițiate în anul 2015, cu finanțare direct de la Comisia Europeană, la inițiativa a diferite entități cu experiență în managementul carnivorelor mari, printre care și ONG-uri de mediu. 

Iar în anumite domenii face promisiuni cel puțin deplasate, cum ar fi în legătură cu monitorizarea urșilor. Montarea cip-urilor în vederea monitorizării urșilor este un proces extrem de costisitor, de lungă durată și complicat ce implică capturarea animalelor (între 6000 și 10000 de exemplare) și montarea dispozitivelor, proces imposibil de realizat și inutil. Pe această cale vrem să îi reamintim doamnei ministru că ursul este o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de zone de protecție speciale. 

Toate măsurile la care facem referire, precum și alte informații și documente au fost sintetizate într-un document oficial, public, intitulat „Viziune pentru o Romanie Verde; 400 de zile de guvernare tehnocrata de mediu" și lăsat Ministerului Mediului tocmai pentru a asigura o continuitate și o coerență multi-anuală a politicilor de mediu. Din păcate, însă, Guvernul PSD-ALDE citește puțin, vorbește mult și scrie legi strâmbe.

Documentul este în continuare disponibil aici, iar faptul că este cel putin la fel de valabil ca în ianuarie 2017 ne arată când am traversat, cu adevărat „anul amorțirii poporului român".  

___________

1. Programul „Casa Verde” a fost derulat o singură dată în 2011, și a fost reactivat în acest mandatul guvernului tehnocrat, după o pauză de 5 ani, astfel că guvernul actual să aibă de unde sa scoată de la sertar 12000 de solicitări. 

2. Prin vestita "Lege de tăiere a celor 102 taxe" majoritatea PSD-ALDE a îndepărtat orice măsură de limitare a înregistrării mașinilor poluante din Romania. Mai mult, pentru cele care deja circulau în România sub numere de înmatriculare din Bulgaria, Ucraina, Serbia a fost stimulată înmatricularea care devenise astfel gratuită. Astăzi, la mai bine de un an și jumătate, guvernarea PSD-ALDE nu a găsit și pare că nici nu încearcă să găsească o soluție, deși ea a fost lăsată complet formulată, ca proiect de Hotărâre de Guvern, de către guvernul tehnocrat.

3. Taxa de depozitare a deșeurilor, cel mai important instrument economic pentru descurajarea aruncării deșeurilor a fost introdusă în 2013, apoi retrasă, apoi amânată pentru anul 2017, apoi suspendată până anul 2019 și acum transformată în „taxa pentru economie circulară".