Comunicate de presă

Platforma România 100 susține apelul mediului de afaceri care s-a arătat extrem de îngrijorat de inițiativele legislative de modificare a numeroase legi, inclusiv a codurilor penale. Aceste modificări pun România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social și economic și afectează substanțial mediul de afaceri.  

De 18 luni avem de-a face cu un Guvern și cu un Parlament care neglijează problemele importante ale țării, precum economia, antreprenoriatul, educația, sănătatea, infrastructura, concentrându-se pe modificările legislației penale.  Platforma România 100 consideră că începând de ieri, 4 iulie 2018, avem la conducerea țării nu doar un Guvern anti-business, dar și un Parlament care lucrează împotriva intereselor contribuabililor onești și a mediului de afaceri.  

Modificarea Codurilor Penale, prin redefinirea abuzului în serviciu, va afecta relația dintre instituțiile publice și de control și toți contribuabilii din România, persoane juridice, atât mici antreprenori, cât și investitori străini care generează locuri de muncă și dezvoltarea sustenabilă a țării noastre.

Antreprenorii vor fi afectați, în mod direct sau indirect, și de modificarea conținutului infracțiunilor de trafic de influență, denunțarea faptelor de corupție, delapidare, redefinirea noțiunii de funcționar public și limitarea sferei sale de cuprindere.

Câteva exemple are arată foarte clar cum afectează afacerile din Romnia modificările Codului Penal:

  • inspectorii de la Fisc care vin în control la un contribuabil onest nu ar mai putea fi sancționați în situațiile în care ar face controale abuzive. Prin urmare, va crește numărul situațiilor în care autoritățile vor abuza de dreptul de control, pentru a aplica amenzi pentru aspecte minore și (chiar) pentru a hărțui operatorii economici, în condițiile în care controalele excesive reprezintă una dintre cele mai importante piedici în dezvoltarea afacerilor;
  • funcționarii publici vor putea întârzia sau/și nu vor răspunde la cererile operatorilor economici/contribuabililor, generându-le acestora din urmă pierderi și/sau costuri suplimentare;
  • autoritățile contractante vor putea favoriza, prin diferite metode, anumite firme în procedurile de achiziții publice fără ca reprezentanții acestor instituții publice să mai răspundă pentru aceste fapte – pentru abuz în serviciu. Aceasta în contextul în care antreprenorii români mici și mijlocii pot participa cu mare greutate la licitațiile organizate de statul român pentru proiecte de investiții publice de valori foarte mari;
  • sesizarea faptelor de corupție ale funcționarilor publici, ce privesc în special tranzacțiile comerciale, este descurajată prin sancționarea acestora doar dacă fapta este denunțată în termen de cel mult un an de la data săvârșirii acesteia. 
 

Toate modificările legislative adoptate de Parlamentul României, cu ignorarea protestelor masive ale organismelor profesionale, ale mediului de afaceri și societății civile, a avertismentelor organismelor internaționale și a partenerilor europeni, pun în pericol stabilitatea economică a României, generează neîncrederea investitorilor și periclitează dezvoltarea sustenabilă a țării noastre.