Comunicate de presă

UPDATE, ora 13.00: și alte organizații au semnat scrisoarea societății civile adresate Guvernului pentru a stopa modificările la legile justiției. Numărul total a ajuns la 76.


Platforma România 100 și alte 65 de organizații cer Guvernului să renunțe la proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției privind modificarea legilor justiției.

Azi a fost trimisă o scrisoare premierului și ministrului justiției prin care cele 66 de organizații semnatare cer renunțarea la actualul proiect și reluarea dezbaterilor privind modificarea legilor justiției. Documentul arată că justiția română a fost reformată în anii 2004-2005, iar acum este nevoie doar de o ajustare în vederea eficientizării, nicidecum de o intoarcere în timp.

Semnatarii sunt organizații neguvernamentale, grupuri civice, asociații studențești din România și din afara țării.

În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ acest proiect de lege și aproape 4000 de magistrați, nominal, au cerut retragerea proiectului, credem că se impune ca opinia specialiștilor să fie ascultată, precum și  organizarea unor dezbateri autentice cu privire la aspectele ce trebuie promovate. Orice modificări se intenționează, ele trebuie să ducă la o consolidare a independenței justiției și la continuarea luptei împotriva corupției pe coordonatele reformei începute în 2004-2005.


Scrisoare:

Către Guvernul României

Domnului Prim-ministru Mihai Tudose,

 

Către Ministrul Justiției,

Domnului profesor univ. dr. Tudorel Toader,

  

Stimate domnule Prim-Ministru al României,

Stimate domnule Ministru al Justiției,

Am luat act de intenția Ministerului Justiției, exprimată în data de 23 august 2017, de a propune Guvernului României un proiect de lege pentru modificarea pachetului de legi privind justiția – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, am luat cunoștință de modificările propuse de Ministerul Justiției prin  proiectul aflat în prezent în procedură de avizare. Față de conținutul acestuia, prin prezenta cerere formulată în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de solutionare a petițiilor, organizațiile semnatare din România și diaspora vă solicită în mod ferm retragerea proiectului de lege și reluarea dezbaterilor cu privire la căile de eficientizare a justiției.

Astfel, ca o condiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană, justiția română a fost reformată în anii 2004-2005. Atunci s-a consolidat din punct de vedere normativ independența justiției și a avut loc separarea administrativă și funcțională a Ministerului Justiției de Consiliul Superior al Magistraturii. Începând de atunci CSM a preluat gestionarea carierei magistraților, inclusiv a atribuțiilor de control asupra activității acestora și asupra managementului instanțelor și parchetelor și tot în acea perioadă s-a înființat Direcția Națională Anticorupție. Grație acestor modificări esențiale și, astfel, magistrații având securizată cariera în fața influențelor politicului, s-a ajuns la soluționarea unor cauze cu persoane având poziții importante în România, ieșind astfel la iveală corupția sistemică din cadrul instituțiilor și autorităților publice.

Ulterior, încrederea cetățenilor români în justiție a crescut în mod constant în ultimii 10 ani. În scurt timp, România a devenit model regional și european de luptă împotriva corupției la nivelul instituțiilor judiciare. De altfel, rezultatele pozitive ale acesteia au fost subliniate în rapoartele întocmite de  Comisia Europeană  în  cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, mai ales în ultimii trei ani. Drept urmare, suntem conștienți că în prezent nu este nevoie de o nouă reformare, ci de o îmbunătățire a organizării justiției în vederea eficientizării sale. Aceste ajustări trebuie însă discutate în mod real cu magistrații și societatea civilă. Reamintim că – în final – societatea românească în ansamblu este beneficiara actului de justiție.

Față de proiectul postat pe site-ul Ministerului Justiției, organizațiile semnatare nu pot fi de acord cu prevederi care să permită controlul magistraților de către organisme aflate în subordinea politicului, care să întărească poziția ministrului în decizia politică cu privire la cariera magistraților procurori de la vârful Ministerului Public, a DNA și a DIICOT, care să ducă la crearea unor structuri distincte pentru urmărirea penală doar a magistraților sau care să înlăture șansele ca tinerii sub 30 ani să fie promovați în sistemul judiciar. România are nevoie de stabilitate instituțională a sistemului juridic. Or, noi credem că modificările propuse exprimă de fapt intențiile reale ale Ministerului Justiției de recreare a unor pârghii de control asupra justiției și că ele, de fapt, vulnerabilizează întregul proiect.

În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ acest proiect de lege și aproape 4000 de magistrați, nominal, au cerut retragerea proiectului, credem că se impune ca opinia specialiștilor  să fie ascultată, precum și  organizarea unor dezbateri autentice cu privire la aspectele ce trebuie promovate.

Mai mult, față de interesul sporit manifestat de societatea civilă în legătură cu funcționarea sistemului judiciar, credem că prealabil oricărei modificări structurale este nevoie de discuții ample în special cu organizațiile ce au drept obiectiv reforma justiției și drepturile omului. Orice modificări se intenționează, ele trebuie să ducă la o consolidare a independenței justiției și la continuarea luptei împotriva corupției pe coordonatele reformei începute în 2004-2005.


 Asociațiile și grupurile civice semnatare:

1.       Aradul Civic, membră a rețelei civice Contract România

2.    Asociația ACCEPT

3.       Activ Civic

4.       Ariergarda Timișoara

5.       ARAS – filiala Timișoara 

6.       Asociația pentru Dezvoltare GHEPart, Curtea de Argeş

7.       Asociația BAFI ("Bucuria de a fi"), Rădăuți

8.       Asociația ARAS

9.       Asociația Culturală Diogene

10.   Asociatia Civica si Umanitara Mana Ajutatoare

11.    Asociația PRODEMOCRAȚIA

12.    Asociația SPICC

13.    Asociația Studenților la Drept, Iași

14.    Asociația Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării

15.    Asociația Ține de noi

16.    Canada Save Roșia

17.  CENTRAS - Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale 

18.    Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO)

19.    Centrul Român pentru Politici Europene

20.    CIVICA Iași, membră a rețelei civice Contract România

21.    Comunitatea Declic

22.    Consiliul Tineretului din România

23.    Corupția ucide

24.    #Cuzavreadreptate Iasi

25.    Dăruiește Viața 

26.    ELSA Timișoara 

27.    Evoluție în Instituție, membră a rețelei civice Contract România

28.    Freedom House 

29.    Frontline Club Bucharest

30.    Funky Citizens

31.    Geeks 4 Democracy 

32.    Grupul de Dialog Social 

33.    Grupul Ștafeta Steagului Uniunii Europene 

34.    Inițiativa Craiova, membră a rețelei civice Contract România 

35.    Inițiativa România, membră a rețelei civice Contract România 

36.    Inițiativa Timișoara, membră a rețelei civice Contract România 

37.    LiderJust 

38.    Liga Studenților IAȘI 

39.    Mureșul Civic 

40.    Oradea Civică, membră a rețelei civice Contract România 

41.    Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara 

42.    Institutul pentru Politici Publice, membră a rețelei civice Contract România 

43.    Platforma România 100 

44.    Pieces of Heaven  

45.    Protestari PRODEMOCRAȚIE Londra 

46.    Rădăuțiul civic 

47.    #REZISTENȚA, București  

48.    #Rezist Birmingham WMW 

49.    #Rezist Bruxelles 

50.    #Rezist Lyon 

51.    #Rezist Milano, membră a rețelei civice Contract România 

52.    #Rezist Munchen 

53.    #Rezist Paris  

54.    #Rezist  Torino  

55.    #Resist Toronto

56.    #Rezist Zurich 

57.    Romania As We Want It, Milano 

58.    RomBel, Comunitatea Românilor din Belgia 

59.    Societatea Europeană pentru Justiție 

60.    Societatea Timișoara 

61.    SPICC 

62.    Trei Compas 

63.    Umbrela Anticorupție Cluj 

64.    Valea Jiului Society, membră a rețelei civice Contract România

65. Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDemJust), membră a rețelei civice Contract România  

66. Go 4 Education