Ştiri

Platforma România 100 condamnă modul în care premierul Viorica Dăncilă a schimbat joi componența Consiliului Economic și Social (CES), structură care avizează proiectele de lege elaborate de Executiv. Astfel, dintre cei 15 reprezentanți ai societății civile din CES, 13 au fost înlocuiți, la propunerea formulată în luna iunie de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Au fost menținuți în funcție doar reprezentanții Asociației Municipiilor și ai FACIAS, fundație înființată de Dan Voiculescu.

Anul 2018 se remarcă printr-o semnificativă creștere a deficitului bugetar lunar. După 8 luni de la începutul anului, tendința nefavorabilă a încasărilor și cheltuielilor bugetare remarcată încă din primele luni ale anului devine o certitudine. Deficitul atinge 14,6 miliarde de lei, respectiv 1.54% din PIB, cea mai mare valoare înregistrata în perioada post-criză. O valoare nominală mai mare a deficitului bugetar a fost întâlnită în 2009 și 2010, adică în apogeul crizei economice, când PIB-ul scădea cu aproape 7%.

Comunitatea Tematică Educație din cadrul Platformei România 100 prezintă un bilanț al mandatului ministrului demisionar al Educației, Valentin Popa: reglementare prin OUG, nu prin lege, lipsa unor analize reale asupra unor măsuri experimentale, lipsa metodologiei privind acreditarea și evaluarea școlilor doctorale,  slaba absorbție de fonduri UE, dezastrul manualelor publicate de EDP,  infrastructura fără investiții, eșecul programului ROSE.
În ultimele șapte luni, echipa RO100 Alba Iulia a crescut de la zece la peste o sută de membri, a organizat (totul pe bază de voluntariat) opt dezbateri pe teme grele, ce țin de legile justiției, de fiscalitate, sănătate, educație. A mers de șapte ori în Cricău pentru a ajuta persoanele sinistrate din acea zonă, a organizat campanii de donare de sânge și a întrebat sute de locuitori din Alba cum ar trebui să arate România pe care și-o doresc. Mai mult, a fost extrem de implicată în strângerea de semnături pentru campania "Fără penali".

Platforma România100, împreună cu alte 16 organizații civice, a depus în această dimineață laParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care sesolicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz înserviciu împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a Ministrului deInterne, Carmen Dan.Platforma România100, împreună cu alte 16 organizații civice, a depus în această dimineață laParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care sesolicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz înserviciu împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a Ministrului deInterne, Carmen Dan.

Platforma România 100 condamnă ferm intervenția brutală și disproporționată a forțelor de ordine în timpul protestului Diasporei din 10 august 2018. Sute de oameni au fost răniți în timpul acestei intervenții ilegale și iresponsabile a autorităților. Sute de copii au inhalat gaze lacrimogene și alte substanțe degajate din avanposturile jandarmilor.
Miniștrii coaliției aflate la guvernare continuă să mintă în legătură cu realizările guvernului tehnocrat, la aproape doi ani de când conduc executivul și după ce au fost schimbate două guverne incompetente ale PSD-ALDE. În cadrul conferinței de presă susținute în data de 31 iulie, ministrul Mediului a acuzat guvernul tehnocrat pentru situația haotică din acest domeniu.

Scumpirea produselorde panificație, a legumelor si fructelor, a produselor din carne și alactatelor este inevitabilă în lunile următoare, din cauza fenomenelor meteodin această vară și a pestei porcine, semnalează Comunitatea TematicăAgricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Platformei România 100 (CT #agri).Soluția care poate veni în sprijinul agricultorilor este un fond mutualagricol, mecanism demarat printr-un proces legislativ în 2016, de cătrecabinetul Cioloș, dar blocat de un an și jumătate de guvernele PSD-ALDE. 

Evoluția bugetului general consolidat în primele 6 luni ale anului indică o continuă deteriorare a finanțelor publice, un deficit bugetar record, venituri publice în scădere raportate la Produsul Intern Brut și cheltuieli cu asistența socială și salariile publice în creștere, în detrimentul investițiilor publice efective. 
Comunitatea tematică „Agricultură și Dezvoltare Rurală” din cadrul Platformei România 100 solicită Ministerului Agriculturii (MADR) și Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) să acționeze de urgență pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană. Proasta gestionare a cazurilor de epidemiologie de autorități reprezintă una dintre cauzele apariției și răspândirii epidemiei, în România. 
Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a adoptat în ultimele săptămâni prevederi care nu aduc niciun beneficiu consumatorilor sau sectorului energetic românesc, mimând consultarea factorilor interesați și uneori chiar a propriilor membri, amendamentele fiind scrise în spatele ușilor închise sau apărând de nicăieri pe masa Comisiei.

Într-un adevărat blitzkrieg parlamentar, majoritatea PSD-ALDE a reuşit să adopte modificările la Codul Penal care sunt o ușă deschisă pentru cei care vor să fure din banii publici și care îi pot salva pe șeful partidului PSD care, folosindu-și puterea în partid, a coordonat și supervizat adoptarea modificărilor. 

Din păcate, Codul Penal în varianta PSD nu îl vor ajuta doar pe Liviu Dragnea ci pe mulţi alţi condamnaţi sau urmăriţi penal care vor scăpa de pedeapsă în temeiul retroactivității legii penale mai favorabile.

Platforma RO100 susţine cu fermitate dreptul locuitorilor Chişinăului de a îşi alege primarul. Prin invalidarea alegerilor recente şi decizia de a nu repeta scrutinul, cetăţenii capitalei Republicii Moldova sunt lipsiţi de dreptul firesc de a îşi stabili prin vot liber şi corect edilul, până la următoarele alegeri locale la termen, prevăzute în vara lui 2019.

O parte din amendamentele recente aduse Codului de procedură penală protejează infractorii în dauna vieții, integrității fizice și a bunurilor persoanelor, constituind astfel un atentat la ordinea publică și siguranța generală a cetățenilor României.

Invocându-se în mod mincinos și repetat drepturile omului și abuzuri nedovedite din justiție, amendarea Codului de procedură penală are ca obiectiv principal protejarea privilegiilor oamenilor politici din coaliția PSD – ALDE – UDMR, în detrimentul cetățenilor.

Propunerea de Cod Administrativ a coaliției PSD - ALDE, completată cu amendamentele propuse în comisia specială din Parlament, este de un cinism absolut: dorește să permanentizeze practica politizării și clientelizării administrației publice, sub deviza insolentă a ieșirii din ipocrizie și minciună. De fapt nu vorbim numai de o politizare, ci de clientelizarea completă a funcției publice în raport cu grupuri de interese restrânse, aflate la conducerea PSD fie la nivel central, fie local.

Curtea Constituțională a României, deși gândită drept o piesă esențială în arhitectura instituțională a statului român, menită să blocheze orice derivă autoritaristă a guvernanților, este acum doar o nouă instituție capturată de către majoritatea parlamentară, este concluzia unei analize profunde făcută de membrii Comunității Justiție și Politici Anticorupție a Platformei România 100.
Platforma România 100 și Uniunea Salvați România merg în Valea Jiului săptămâna viitoare pentru a găsi, împreună cu cetățenii care trăiesc în orașele și satele din zonă, soluții la problemele sociale și economice cu care aceștia se confruntă după o perioadă dureroasă de tranziție care durează de aproape 30 de ani.

A trecut un an de când ați început să veniți alături de noi în Platformă. Când am decis să fondăm o asociație - împreună cu foștii colegi din Guvernul pe care l-am condus în 2016 - nu am știut dacă mai e cineva dornic să vină alături de noi. Am crezut că vor fi puțini dispuși să își dedice timpul și resursele pentru a construi o alternativă la elitele noastre politice.

Am greșit. Suntem câteva zeci de mii. Oameni buni, oameni impecabili profesional, oameni care ne-au făcut să ne simțim mândri și în același timp copleșiți de încrederea pe care ne-ați acordat-o.

1,6 miliarde de euro riscă să fie pierdute definitiv de România din alocarea financiară pentru perioada 2014-2020. Această sumă se va adăuga celor peste 1,2 miliarde euro pierdute de România anul trecut, din alocarea pentru perioada 2007-2013.

Echivalentul costului a 14 spitale moderne, cu peste 800 de paturi fiecare sau costul construirii autostrăzii București-Iași.   

Schimbarea domnului Pop cu domnul Popa pare a fi din ce în ce mai evident că este similară cu căzutul din lac în eroare. 

Deriva plutește în Ministerul Educației și o nouă criză a manualelor școlare este iminentă pentru  învățământul preuniversitar. Pentru al doilea an consecutiv, nu vor fi asigurate manuale după noile programe pentru gimnaziu. Situația se arată dramatică și pentru elevii din învățământul primar.

Platforma România 100 consideră că Ministerul Afacerilor Externe are obligația de a da explicații extinse opiniei publice cu privire la decizia de a se poziționa împotriva unei declarații comune a Uniunii Europene care privea, printre altele, condamnarea mutării reprezentanței diplomatice a SUA în Israel la Ierusalim. 
Platforma România 100 și Uniunea Salvați România anunță lansarea programului ”Valea Jiului - perspective de dezvoltare durabilă”, construit pe trei direcții principale: socială, economică și culturală. Programul va debuta printr-o dezbatere găzduită de cele două organizații pe data de 16 mai la MNAC și se va desfășura pe o perioadă de minimum șase luni. Acesta are ca scop identificarea problemelor specifice zonei și elaborarea de proiecte generate de locuitorii Văii Jiului care să contribuie la îmbunătățirea vieții acestora.
Platforma România 100 lansează proiectul „Întrebăm România Împreună”, o campanie amplă de consultare națională pentru viitorul României. Scopul este acela de a afla care sunt problemele și prioritățile reale ale oamenilor pentru anii care vin. 

În ciuda creșterii economice deosebite statul încasează din ce în ce mai puțini bani, ceea ce înseamnă că atât de necesarele școli, spitale și autostrăzi se vor lăsa așteptate în continuare. Primul trimestru din anul 2018 continuă declinul veniturilor pe care statul le are la dispoziție si le poate folosi pentru investiții în sănătate, educație, infrastructura de transport, precum și pentru plata pensiilor și salariilor. O comparație corectă a veniturilor încasate în diferite perioade se face prin exprimarea acestora ca procent din Produsul Intern Brut (PIB). Comparația veniturilor nominale încasate în ani diferiți este lipsită de sens, deoarece nu ia in considerare inflația și creșterea economică. Ceea ce face Guvernul PSD-ALDE este o scamatorie pentru a lua ochii celor neavizați. 

Guvernul întârzie să implementeze măsuri care să ușureze modul firmelor de a face afaceri iar România retrogradează în topurile țărilor care pun piedici inutile antreprenorilor. Un studiu care face înconjurul presei locale și internaționale plasează România, în primul an de guvernare PSD-ALDE, în grupul celor mai complicate țări din lume pentru antreprenori, din perspectiva legislației fiscale, alături de țări ca Venezuela, recunoscută de altfel ca fiind cea mai riscantă destinație pentru investiții din piețele emergente.

Primăria Municipiului București a decis recent, fără a face publică o informare oficială, trecerea gestionării Programului de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale (desfășurat între 2014 și 2017 prin ARCUB, unul dintre cei mai importanți finanțatori ai culturii independente din București) sub responsabilitatea unei structuri proprii, Direcția Relația cu ONG, Sindicate și Patronate, în ciuda faptului că acest departament nu deține personal specializat în evaluarea proiectelor culturale.

Un grup de parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Florin Iordache, a decis că monumentele istorice din România nu merită niciun fel de protecție în fața rechinilor imobiliari. Așa că au trecut la modificarea Legii privind autorizarea lucrărilor de construcții (Legea nr. 50/1991), astfel încât să fie dezincriminată realizarea oricărui tip de construcție fără existența unei autorizații de construire. Cu alte cuvinte, oricine va putea dărâma sau modifica liniștit orice monument istoric, pentru că nu va mai exista nicio opreliște legală. PSD dă mână liberă demolatorilor istoriei.
Ministrul Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiției. România este stat membru al Consiliului Europei, iar ceea ce face ministrul Toader acum este echivalent cu sfidarea normelor și a instituțiilor internaționale - garant pentru înfăptuirea justiției și respectarea statului de drept.
După nouă ani de eforturi financiare pentru ca România și românii să-și recapete forța economică, pare că ne întoarcem de unde am plecat, cel puțin în termeni bugetari: Deficitul bugetar din februarie, de 0.59% din PIB, se situează la nivel apropiat de cel din februarie 2009, de 0.7% din PIB. Asta în condițiile în care situația economică este cu totul alta: cu nouă ani în urmă, România s-a aflat într-o recesiune puternică, în plină criză economică mondială, iar PIB-ul s-a contractat cu peste 6%. În 2018, România țintește o creștere economică reală de aproape 6% iar economia globală se află în urcare.  
Marcăm astăzi un veac de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment istoric cu o rezonanță aparte. Ziua de 27 martie 1918 a fost una a speranței că într-o zi toți românii care trăiau în afara granițelor statului român vor fi uniți într-o singură ţară și se vor putea dezvolta și exprima ca parte a unui popor liber și prosper.

Gestionarea ineficientă a fondurilor europene continuă să aibă efecte dezastruoase pentru România: după ce în 2017, mai mult de 1,2 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013 au fost dezangajate* și deci pierdute definitiv, Guvernul actual este din nou foarte aproape să piardă aproape 1,7 miliarde de euro alocate pentru perioada 2014-2020. Pentru a evita acest lucru, Guvernul ar trebui să trimită declarații de cheltuieli eligibile pentru un total de 1,8 miliarde de euro până pe 31 decembrie 2018.

Platforma România 100 cere Guvernului stoparea comasării și a închiderii iresponsabile a școlilor, atac direct la dreptul la educație al copiilor

Ministerul Educației pregătește în această perioadă, pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern, rețeaua școlară în baza căreia va funcționa învățământul preuniversitar în anul școlar 2018- 2019. În lipsa fondurilor necesare, generată atât de valoarea scăzută a costului standard per elev, necorelată cu nevoile reale ale școlilor, dar și de cheltuielile iresponsabile din bugetul public, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene să se încadreze în bugetele alocate anului 2018 și, astfel, să reducă din cheltuieli. La nivel național, situația bugetară este atât de gravă, încât cele mai multe județe nu au fonduri pentru plata salariilor profesorilor, personalului auxiliar și celui administrativ pe ultimele 3 luni ale acestui an.

Zeci de mii de oameni din sectorul public și milioane din cel privat vor fi afectați negativ de experimentul PSD-ALDE cu salarizarea publică.

Pentru a câștiga alegerile, coaliția PSD-ALDE a promis creșteri salariale spectaculoase, în condițiile în care era evident că bugetul țării nu permitea o creștere mai mare de 1-2 procente. De aceea, PSD și ALDE au pus la cale o înșelătorie: au crescut salariile dar în același timp au crescut și impozitarea, astfel încât efectul pe buget să fie aproape zero. Legea salarizării și Codul Fiscal au devenit indisolubil legate: creșterea salarială cu 25% a salariului brut din legea salarizării a fost anihilată prin creșterea contribuțiilor la 35% din salariul brut, prin Codul fiscal. 

După ideile generale de implicare civică (https://www.ro100.ro/stiri/mesaje-catre-comunitatea-ro100/100-de-moduri-de-a-te-implica-idei-de-implicare-civica), membrii comunităților tematice propun idei de implicare civică, la nivelul celor 15 comunități tematice Ro100. 

In acest articol, găsiți câteva idei propuse de membrii comunităților Mediu și dezvoltare durabilă, Politici sociale, România în UE, Sănătate.

Suntem astăzi aproape 40,000 de oameni din toate colțurile lumii, dedicați să facem România un loc mai bun, în care să trăim sau să revenim cu drag, fără frică sau dezgust față de cei care ne conduc.

De când am lansat Platforma România 100, în luna mai 2017, am primit mii de aplicații, mesaje, recomandări, idei și contribuții, toate având în comun dorința voastră de a face ceva pentru dezvoltarea coerentă a țării noastre. Noi am promis un alt mod de implicare civică și politică, bazat pe profesionalism și conectat la societate.

Pentru aceasta, vrem să răspundem principalei întrebări pe care am primit-o de la voi:

„Eu cum mă pot implica?”

Vă punem la dispoziție idei de implicare propuse de către membrii comunităților tematice, cele mai multe izvorâte din cele 4,000 de contribuții la documentele de reflecție dezbătute în vară. Acesta este un document viu, care se va îmbunătăți constant.

După ideile generale de implicare civică (https://www.ro100.ro/stiri/mesaje-catre-comunitatea-ro100/100-de-moduri-de-a-te-implica-idei-de-implicare-civica), membrii comunităților tematice propun idei de implicare civică, la nivelul celor 15 comunități tematice Ro100. 


În acest articol, găsiți câteva idei propuse de membrii comunităților Economie și antreprenoriat, Educație și Justiție și politici anticorupție.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a stabilit cu puțin timp în urmă ca votul final pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutului judecătorilor și procurorilor și cel privind modificarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate să fie date astăzi, imediat după comemorarea Majestății Sale, Regele Mihai I. 

Comisia Europeană a publicat ieri raportul cu privire la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.  Avertismentele repetate ale Platformei România 100 și ale zecilor de organizații și grupuri civice  cu privire la efectele acțiunilor coaliției de guvernare PSD – ALDE asupra independenței sistemului judiciar și a politcilor anticorupție au fost confirmate în mod categoric în acest ultim raport MCV. 

Acum, coaliția PSD-ALDE pregătește din nou modificări majore ale legislației privind organizarea și funcționarea justiției, de natură să aducă judecătorii și procurorii sub conducerea politică a guvernanților. Modificările legislative, propuse de coaliția PSD-ALDE și introduse în procedură de urgență în Parlamentul României, aduc atingeri grave independenței justiției, printr-o serie de măsuri care reamintesc de legislația anterioară aderării României la Uniunea Europeană.

At present, the PSD – ALDE governing coalition is again readying major amendments to the legislation regulating the organization and functioning of the judicial system, meant to subordinate the judges and prosecutors to the political regime. The legislative amendments proposed by the PSD –ALDE coalition through an emergency legislative procedure in the Romanian Parliament will severely affect the independence of justice, by a wide range of measures that are reminiscent of the legal framework preceding Romania’s accession to the European Union.
În mai puțin de o lună asistăm la al doilea accident mortal în minele din Valea Jiului. Doi mineri au murit la Lupeni acum trei săptămâni și unul astăzi în mina de la Uricani. Ambele mine erau în procedură de închidere. Primul nostru gând este să fim alături de familiile celor care și-au pierdut viața, azi și acum 23 de zile.

Cerem prim-ministrului Mihai Tudose să-l demită de urgență pe secretarul de stat din Ministerul Energiei care se ocupă de sectorul minier. Este un gest de demnitate și asumare după două accidente mortale în mină într-o singură lună.

În contextul declarațiilor recente ale ministrului român al afacerilor externe, ale președintelui Senatului României și ale altor lideri politici privind apropierea României de Grupul de la Visegrád, inclusiv prin participarea României la o reuniune a acestui grup de cooperare regională, Platforma România 100 cere explicații Ministerului Afacerilor Externe și Guvernului României în legătură cu intențiile acestora de asociere a României la acest format de colaborare regională.
Rectificarea bugetară arată că ”experimentul Dragnea” și insistența de a aplica programul de guvernare al PSD ”din scoarță în scoarță”, în ciuda avertismentelor specialiștilor, a eșuat după doar opt luni de la preluarea puterii. 
Modul în care Guvernul PSD-ALDE alege să facă politica fiscală în România este superficial și anti-business, iar cel mai recent experiment, trecerea contribuțiilor sociale în totalitate la angajat, este lipsit de un proces firesc de consultare publică cu mediul de afaceri și este imposibil de implementat din punct de vedere legal , nefiind, de fapt, o masură aplicată în niciun stat al Uniunii Europene.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a acuzat în mod calomnios guvernarea Cioloș că a acordat ilegal un contract după ce Platforma România 100 a atras atenția că Guvernul PSD-ALDE plănuiește închiderea platformei ”Inspectorul Pădurilor” și, pe cale de consecință, limitarea accesului public la sistemele de monitorizare și control în timp real a tăierilor și transportului de materiale lemnoase.

Platforma România 100 solicită explicații publice complete și cere transparență conducerii ANAF cu privire la inițierea acțiunilor de control la sediile Rise Project și Hotnews cu puțin timp înainte ca redacțiile acestor publicații să publice investigații referitoare la practicile companiei TEL DRUM și la relațiile acesteia cu Liviu Dragnea. 

De asemenea, Platforma Romania 100 solicită transparentizarea cadrului legal privind acțiunile la purtător nenominale 

Alegerea de a achiziționa acțiunile ELCEN de către Primăria Capitalei nu rezolvă în nici un fel problema termoficării, creează un mamut economic aproape imposibil de gestionat de o instituție cum e PMB și riscă să transforme un entuziasm nejustificat într-o situație de incertitudine pentru  aprovizionarea cu agent termic a celui mai mare oraș din România.
Platforma România 100 susține organizațiile neguvernamentale care atrag atenția asupra gravității modificării legii 448 printr-o Ordonanță de Urgență aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi. Modificările din această OUG care nu a fost dezbătută cu partenerii sociali pot genera posibila închidere a Unităților Protejate și trimiterea în șomaj a 2000 de persoane cu dizabilități.
Decizia Curții Constituționale de a introduce condiții suplimentare pentru publicarea opiniilor concurente sau separate în Monitorul Oficial reprezintă un precedent periculos care slăbește democrația constituțională din România, prin afectarea statutului independent al judecătorului Curții Constituționale.
Platforma România 100 consideră decizia ministrului Pavel Năstase nejustificată, lipsită de transparență și menită să pună sub semnul întrebării întreaga activitate a CNATDCU. Atragem atenția că decizia poate avea efecte ireversibile asupra mediului universitar românesc, punând în pericol toate eforturile de recredibilizare a cercetării academice și, implicit, de creștere a calității educației universitare.

Legea votată azi în Parlament și susținută de Guvern este neunitară, inechitabilă, iresponsabilă, fără fundamentare adecvată, nepredictibilă și înșeală așteptările a peste un milion de salariați din sistemul public.

Actuala coaliție majoritară PSD-ALDE a venit cu o soluție care nu rezolvă problemele ci le agravează prin creșteri procentuale menite să mărească inechitatea, sporuri discriminatorii și iresponsabilitate în cheltuirea banilor publici.

Echipa Platformei România100 mulțumește tuturor voluntarilor care și-au depus candidatura pentru a se implica în una sau mai multe dintre cele 15 comunități tematice în jurul cărora se vor concentra proiectele noastre. Am primit peste 7.000 de CV-uri până la finalul lunii mai iar înscrierile sunt deschise în continuare.

Coaliția majoritară PSD - ALDE acționează tot mai clar - direct sau prin interpuși - pentru deteriorarea gravă a condiției magistratului în România.  Magistrații sunt percepuți de actuala putere ca o piedică serioasă în calea ofensivei de capturare a statului. 

Ceea ce deranjează actuala putere este că un magistrat are un nivel de independență profesională care îî face mai puțin vulnerabil in fata decidenților politici sau a presiunii politice, atunci când este cazul. 
Suntem conștienți de responsabilitatea care urmează demersului inițial de înființare a comunității România 100. Astfel, am formulat câțiva pași de urmat ai Platformei, metodele de lucru dar și un calendar pentru interacțiunea cu voi. 

Ne dorim să punem în valoare cât mai bine energiile generate de această mobilizare și vrem ca această Platformă să devină în primul rând o comunitate importantă. Din acest concept vom declina două tipuri de activități: organizarea unor comunități tematice și inițierea dezvoltării unor comunități teritoriale 

Vă mulțumim pentru entuziasmul cu care răspundeți chemării noastre, vă mulțumim pentru miile de mesaje, pentru ideile inspirate și propunerile pe care le trimiteți, pentru energia pe care o aduceți, fiecare dintre voi. Este energia schimbării. Este conștiința că, împreună, mai mulți, mai hotărâți, schimbăm România. În bine!   
     
Răspunsul fostului ministru al Energiei, Victor Grigorescu, în legătură cu afirmația domnului Cătălin Nechifor, deputat PSD de Suceava, prin care acesta insinuează că ridicarea vizelor pentru Canada a fost rezultatul unui ”troc” prin care se urmărea închiderea exploatării de la Crucea.

Dacian Cioloş şi echipa lui vă invită să vă alăturaţi Platformei România 100

Inițiatorii Platformei România 100, între care nouă miniştri, secretari şi consilieri de stat din fostul guvern tehnocrat, dar şi oameni de afaceri şi specialişti în politici publice, lansează astăzi înscrierile în Platforma România 100 – o mişcare cetăţenească, deschisă, activă, care are ca obiective transformarea mediului civic şi politic românesc şi atingerea adevăratului potenţial de dezvoltare a României.

Afirmațiile doamnei ministru Birchall arată încă o dată cum actualul Guvern își scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă ”grea moștenire” pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern.
Declarația doamnei ministru prin care afirmă că ”din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu și-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puși în situația de a recupera întârzierile cauzate de Guvernul anterior”  este o modalitate prin care caută vinovați ca un leit-motiv al actualului guvern, chiar daca au trecut deja aproape patru luni de la instalarea guvernului actual.
Datele oficiale publicate de Institutul European de statistică Eurostat confirmă rezultatul bugetar prudent realizat de Guvernul României în 2016, care a încheiat exercițiul financiar cu un deficit de 3%, potrivit metodologiei europene de raportare (ESA), la limita pragului impus de regulile europene de prudențialitate.
Rezultatul bugetar prudent al României din 2016 este întărit de raportul oficial al ministerului Finanțelor Publice care ia în calcul cheltuielile realizate efectiv în cursul anului (metodologia ”cash”) și care din această perspectivă consemnează un deficit de 2,41%, mai mic chiar decât ținta asumată de 2,8%.

Referitor la afirmațiile domnului Victor Ponta cu privire la viitorul României în UE (https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/1431977266842156)

Platforma Romania 100 face următoarele precizări privind apartenența la zona Euro, apartenența la spațiul Schengen, politicile privind imigrația, disciplina fiscal bugetară, drepturi și beneficii sociale, apartenența la nucleul dur al Uniunii Europene.

Exprimăm încă o dată aprecierea noastră pentru activitatea Comisiilor reunite de buget, finanțe și bănci din Parlamentul României și considerăm legitim demersul parlamentar de verificare a activității Guvernului României.

Însă, analizând conținutul si concluziile cuprinse în Raportul final, considerăm ca acesta nu reflectă in totalitate obiectivul declarat initial de clarificare a unor aspecte tehnice legate de execuția bugetară.

În urma mai multor afirmații fără temei apărute în spațiul public, legate de execuția bugetară a anului 2016, fostul Prim-ministru Dacian Cioloș și foștii membri și consilieri de specialitate ai Guvernului au formulat unele răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind modul în care au fost gestionate veniturile și cheltuielile bugetare în timpul mandatului.